Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:1818 (2017-2018)
Innlevert: 13.06.2018
Sendt: 13.06.2018
Rette vedkommende: Justis-, beredskaps- og innvandringsministeren
Besvart: 26.06.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hvordan jobber statsråden for at det skal bli tryggere å kjøpe og selge bolig?

Begrunnelse

I Jeløya-erklæringen står det at regjeringen vil styrke forbrukernes interesser og de profesjonelle aktørenes ansvar ved bolighandel. Det har kommet flere initiativ om tryggere bolighandel. Forbrukerrådet publiserte rapporten om Eierskifteforsikring og boligkjøperforsikring – Effektene for forbrukerne i bolighandelen. Den kom med støtte fra Barne- og likestillingsdepartementet. De fleste profesjonelle bransjeforeninger har uttrykt stor konsensus rundt rapportens anbefalinger. Det foreslås blant annet en felles forsikringsordning for kjøper og selger. I tillegg bør det kreves god teknisk tilstandsrapport som vil gi et godt grunnlag for handelen og forsikring. Det foreslås også krav til kompetanse og ansvar for å kunne kalle seg takstmann. Rapporten inneholder også andre forslag som vil gjøre det mindre risikofylt å gjøre bolighandel, for begge parter.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Siden regjeringen la frem sin boligstrategi i 2015, har Justis- og beredskapsdepartementet fulgt utviklingen i bruken av tilstandsrapporter og fortløpende vurdert behovet for lovendringer. Departementet har i den forbindelse hatt møter med blant andre Forbrukerrådet, takstorganisasjonene og eiendomsmeglerorganisasjonene. Departementet har også deltatt som observatør i en arbeidsgruppe i regi av Eiendom Norge om den danske boligmodellen – en regulering som har mye til felles med forslaget fra Forbrukerrådet om en felles forsikringsordning for kjøperen og selgeren.
Våren 2017 ble det nedsatt en interdepartemental arbeidsgruppe med representanter fra Justis- og beredskapsdepartementet (leder), Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet og Finansdepartementet for å vurdere ulike sider av oppfølgingen av NOU 2009: 6. Høsten 2017 ble NOU 2009: 6 sendt på en ny høring på grunn av tiden som har gått siden den forrige høringsrunden i 2009. Utredningen inneholder forslag til regler om en autorisasjonsordning for takstmenn, om innholdet i tilstandsrapporter og om takstmannens ansvar. Høringsfristen var 15. januar 2018. Siden høringen har Justis- og beredskapsdepartementet arbeidet med å vurdere høringsinnspillene og forslag til lovendringer som kan bidra til en tryggere bolighandel. Det vurderes et forslag til lovendringer som kombinerer elementer fra tidligere endringsforslag i saken. Hoveddelen av forslaget handler om at det ved salg av brukt bolig til forbruker ikke skal kunne tas et såkalt «som den er»-forbehold eller lignende alminnelige forbehold om boligens tilstand. Forslaget skal sørge for at kjøperen får mest mulig informasjon om boligen forut for salget, og skal gi selgeren et sterkt insentiv til å avdekke svakheter ved boligen gjennom å innhente en tilstandsrapport. For at kjøperen skal sette seg inn i tilstandsrapportene og annen tilgjengelig informasjon, vurderes det samtidig å lovfeste at kjøperen skal anses å kjenne til forhold som er tydelig beskrevet i tilstandsrapporten. De to høringene som er gjennomført, gir et godt grunnlag for utarbeidelsen av endringsforslaget. For å opplyse saken og de konkrete endringsforslagene ytterligere planlegges det også et høringsmøte etter sommeren. Det tas sikte på å fremme en proposisjon om endringsforslagene innen utgangen av 2018.