Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1828 (2017-2018)
Innlevert: 14.06.2018
Sendt: 14.06.2018
Besvart: 25.06.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å forhindre at dømte seksualforbrytere kan reise til utlandet for å begå nye overgrep?

Begrunnelse

Seksuell utnytting av barn er et alvorlig brudd på barns menneskerettigheter. Også norske borgere begår slike lovbrudd. Noen av disse begår lovbrudd i utlandet. Det er et mønster av gjentagelsesfare for en del av lovbryterne. Noen tidligere dømte lovbrytere reiser til steder i verden der man vet at det forekommer mer av slik kriminalitet. Det kan derfor være hensiktsmessig å frata tidligere dømte seksualforbrytere muligheten til å reise til utlandet.
ECPAT Norge (End Child Prostitution and Trafficking) er et nettverk som jobber for å stoppe seksuelle overgrep mot barn før de begås. Nylig la de frem sin landspesifikke rapport med status om arbeidet på feltet i Norge. Rapporten viser at norske myndigheter med KRIPOS i spissen gjør et effektivt arbeid, med begrensede ressurser. Rapporten viser allikevel til at det mangler en overordnet plan og samordning på nasjonalt, regionalt og internasjonalt nivå. Siden en rekke norske borgere begår slike overgrep i utlandet er det nødvendig med samarbeid på tvers av offentlige organ, frivillige organisasjoner og aktører i turistnæringen.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Forebygging og bekjempelse av seksuelle overgrep mot barn er høyt prioriterte oppgaver for regjeringen. Ikke minst er det viktig å forhindre at norske borgere begår overgrep mot barn i andre land. For å kunne forebygge og bekjempe overgrep mot barn i utlandet, er det essensielt å kunne samarbeide tett med andre lands politimyndigheter. Norsk politi har betydelig kompetanse hva gjelder internasjonalt samarbeid i anledning nordmenn som begår straffbare forhold i andre land.
Etter passloven § 5 kan pass nektes utstedt blant annet dersom «omstendighetene gir skjellig grunn til å tro at formålet med reisen er ulovlig virksomhet». Siden retten til å forlate sitt eget land er en grunnleggende rettighet, kreves det tungtveiende grunner for å nekte en norsk statsborger pass.
Domfelte som er løslatt på prøve, kan nektes pass dersom det er fastsatt vilkår for løslatelsen som innebærer at den prøveløslatte ikke skal forlate landet. Politidirektoratet og Kriminalomsorgsdirektoratet har etablert rutiner som skal sikre tilstrekkelig informasjon til at man kan fange opp tilfeller hvor pass ikke bør utstedes. Justis- og beredskapsdepartementet arbeider med et forslag om endringer i passloven som vil innebære at prøveløslatte med utreiseforbud skal nektes pass. Forslaget vil bli sendt på høring før sommeren.
Overgrep mot barn i utlandet kan begås også uten at gjerningspersonen reiser ut av landet. Det å nekte utreise fra landet er derfor bare delvis svar på utfordringene ved slik kriminalitet.