Solfrid Lerbrekk (SV): Hvordan jobber statsråden for å sikre at organisasjonsretten blir ivaretatt i land hvor vi har et formelt samarbeid, og mener statsråden at Norge har et solidarisk ansvar når det kommer til å sikre organisasjonsfriheten for arbeidere i andre land?
Begrunnelse
Den norske velferdsstaten er bygget av fagbevegelsen. Uten organiserte arbeidere ville vi ikke hatt dagens samfunn. Slik er det også i resten av verden. Når arbeidere står sammen for å bedre sine samfunn blir de en kraft til forandring. På denne bakgrunnen er det viktig at også Norge bidrar til økt organisasjonsgrad i utlandet og støtter opp de folkelige bevegelsene som finnes.
ITUC (International Trade Union Confederation) har nylig lansert sin Global Rights Index for 2018. I rapporten oppgir de at demokratiet er under angrep i flere land gjennom at organisasjons- og ytringsfriheten begrenses. I de 142 landene som undersøkes ekskluderer 65 % enkelte grupper fra arbeidslivslovgivningen sin, 87 % brøt streikeretten og 81 % nekter de ansatte kollektiv søksmålsrett.
Forskjellene mellom fattig og rik har aldri vært så store i verden, og når forskjellene øker øker også spenningen. Rapporten forteller at organiserte arbeidere myrdes i Brasil, Kina, Colombia, Guatemala, Guinea, Mexico, Niger, Nigeria og Tanzania. Dette er en skremmende utvikling.
Fagbevegelsen er en solidarisk bevegelse og når menneskerettighetene brytes i land vi samarbeider med kan ikke norske myndigheter sitte tause.