Abid Raja (V): Vil justisministeren ta initiativ til et nytt kriminalitetsforebyggende råd, bestående av et tverrfaglig team hvor både politi, frivillige og forskere er med, men også hvor det er særlig god representasjon av ungdom fra Holmlia og Groruddalen?
Begrunnelse
Den siste tiden har vi opplevd hendelser på Oslos østkant, som gir grunn til bekymring. Med spesielt fokus på Holmlia og Groruddalen fortelles det om ungdommer, og til om med barn ned i ti årsalderen, som trekkes mot det kriminelle miljøet. Gjenger bruker ungdom som budbringere og løpegutter. Slik rekrutteres ungdom inn i gjengmiljøet og andre kriminelle miljø.
De som rekrutterer ungdom inn i slike miljø, har en enklere jobb, enn de som prøver å holde dem borte. Dette er ofte lett påvirkelige ungdommer som tiltrekkes av penger og makt, og som kanskje for første gang i livet sitt opplever å være med på noe, i deres øyne, stort og betydningsfylt. Vi vet mye om forebyggende arbeid, men den utviklingen vi ser nå forteller oss at metodene for dette arbeidet ikke har virket godt nok.
Man må forsterke den tidlige innsatsen for å forhindre at gjengproblematikken vokser i Oslo. Det må skje i skolen, i hjemmet og ved fritidstilbudene gjennom oppsøkende voksenkontakt. Vi trenger også mer politi. Å oppklare en sak er én ting, mens forebygging er langsiktig medisin. Å snu gutter mellom ti og 16 år er veldig mulig. Fra de er 17 til 21 blir det vanskeligere, og etter det er det ofte for sent.
Undertegnede var selv med i kriminalitetsforebyggende råd som student.
Jeg så hvor nyttig og viktig det kan være å komme sammen for å drøfte problematikken. Ungdommene fra de aktuelle områdene har mange innspill det er god grunn til å lytte til.