Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1879 (2017-2018)
Innlevert: 19.06.2018
Sendt: 20.06.2018
Rette vedkommende: Forsknings- og høyere utdanningsministeren
Besvart: 03.07.2018 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): I 2018 mangler det 600 sykepleiere i Nordland. Til tross for 262 søkere til 45 studieplasser i inneværende studieår, blir det ikke opptak til bachelor i sykepleie campus Vesterålen denne høsten, og Bodø ble nullet ut i 2017.
Hvilket samfunnsansvar mener statsråden utdanningsinstitusjonen har for å utdanne sykepleiere i Nordland, blant annet i Bodø og Vesterålen, og hvilke rammevilkår gir regjeringen Nord Universitet for å ivareta sitt mandat?

Begrunnelse

Nord Universitet har avlyst opptak på Sykepleie Bachelor, deltid, høst 2018, nett- og samlingsbasert, studiested Bodø og Helgeland. Avgjørelsen fører til at nett- og samlingsbasert sykepleie med praksisregionen Helgeland og Salten er trukket. Det vil fortsatt bli tatt opp til deltidsstudiet i Vesterålen med samlingssted Stokmarknes. Det er pr. i dag uvisst når deltidsstudiet blir igangsatt igjen. I 2017 ble opptak til bachelor i sykepleie deltid, studiested Bodø trukket. For å kompensere, ble antall studieplasser ved campus Vesterålen økt med 15. Dette campus vil nå ikke ta opp sykepleierstudenter.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Samarbeid med lokalt og regionalt samfunns- og arbeidsliv er del av samfunnsoppdraget til alle universiteter og høyskoler. Regionale behov skal derfor inngå i institusjonenes vurderinger av egne prioriteringer og strategier. Samtidig må institusjonene gjøre helhetlige vurderinger som sikrer høy kvalitet i utdanning og forskning.
Tilbud om ulike helsefagutdanninger er en sentral arbeidsoppgave for Nord universitet. Høy kvalitet og god relevans i sykepleierutdanningen krever at universitetet samarbeider godt med relevant arbeidsliv, blant annet om innhold, dimensjonering, rekruttering, etter- og videreutdanning, praksis og FoU-arbeid.
Universitetet har ni studiesteder og sykepleierutdanning tilbys i 2018 ved fem av disse. Universitetet vurderer årlig hvor mange studieplasser som skal tilbys ved ulike studiesteder og om tilbud skal bli organisert på deltid, nettbasert og samlingsbasert.
I 2017 var det ifølge Database for statistikk om høgre utdanning (DBH) 534 studenter som ble tatt opp på sykepleierutdanning ved ulike studiesteder ved Nord universitet. Samme år ble det uteksaminert 360 kandidater og universitetet overoppfylte dermed kandidatmåltallet for sykepleierutdanning som Kunnskapsdepartementet har fastsatt.
Tilbakemeldinger fra arbeidslivet tyder på at det fortsatt er behov for flere sykepleiere, blant annet i Nordland. Samtidig er det ikke nødvendigvis slik at det kun er oppretting av nye studieplasser som kan bidra til å dekke behovet for flere sykepleiere. Økt bruk av faste, hele stillinger er et eksempel på et tiltak som kan være viktig for å rekruttere kompetente medarbeidere, beholde kvalifisert arbeidskraft og bidra til å ivareta arbeidsmiljøet og redusere sykefravær. Arbeidsgiver må vurdere hvordan man kan organisere helse- og omsorgstjenestene på en hensiktsmessig måte.
Regjeringen vurderer i de årlige budsjetter muligheten for å bidra med midler til flere studieplasser, og i forbindelse med behandlingen av RNB for 2018 har Stortinget satt av midler til nasjonalt å etablere 100 nye studieplasser i sykepleierutdanningen.
Kunnskapsdepartementet har ansvar for å legge de overordna rammene for Nord universitets arbeid med forskning, utdanning og innovasjon. Kunnskapsdepartementet legger ikke detaljerte føringer på hvordan Nord universitet skal organisere og tilby sykepleierutdanningen. Nord universitet fikk tildelt 30 studieplasser til sykepleierutdanning i 2015 og dette har bidratt til å styrke utdanningstilbudet i regionen. Som følge av økningen øker også kandidatmåltallet for universitetet i 2018 fra 328 til 352, ettersom disse studieplassene da slår ut i forventede kandidater.
Representanten refererer i sitt spørsmål til en nulling av tilbudet i Bodø i 2017. Jeg er ikke kjent med dette, men universitetet har vedtatt å trekke utlysning av nett- og samlingsbasert bachelor i sykepleie deltidsstudium for praksisregion Helgeland (Mo i Rana) og Salten (Bodø) for opptaket i 2018. Begrunnelsen universitetet gir for dette, er blant annet erfaringer med lav gjennomføring og for svake resultater på nasjonale deleksamener, at studiene er ressurskrevende å opprettholde og at det er behov for å frigjøre ressurser til andre viktige oppgaver i utviklingen av sykepleierutdanningen. Jeg er også kjent med at Nord universitet har startet en prosess med gjennomgang av studieporteføljen for studieåret 2019/2020, og at et av forslagene i denne prosessen er å ikke lyse ut samlingsbasert bachelor i sykepleie for Helgeland, Salten og Vesterålen. Vedtak om dette forventes i oktober.
Ifølge DBH var kandidattallet for bachelor i sykepleie ved Nord universitet 347 i 2016 og 360 i 2017. Dette er over kandidatmåltallet på 328 for disse årene. Opptakstallene for universitetet samlet viser at det ble tatt opp 19 flere studenter i sykepleie i 2017 sammenlignet med 2016. Hvor mange som blir tatt opp i 2018, vet vi først i oktober. Jeg er opptatt av at universiteter og høgskoler følger opp sitt samfunnsoppdrag for hele regionen. Det er styret ved Nord universitet som innenfor egne rammer, strategier og prioriteringer må vurdere hvordan oppgaven med å ivareta regionens behov for sykepleiere best mulig kan løses. Universitetet må derfor selv vurdere hvordan studieplasser og midler til utdanningen bør disponeres og organiseres på kort og lang sikt sett i lys av behovet for flere godt kvalifiserte sykepleiere, tilgang på gode praksisplasser og kvalifiserte søkere.