Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:1881 (2017-2018)
Innlevert: 19.06.2018
Sendt: 20.06.2018
Besvart: 25.06.2018 av helseminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Vil statsråden sikre finansiering og utvikling av et eget ALS- register som en nødvendig forutsetning for å sikre pasienter i hele landet best mulig og likt behandlingsopplegg, gjerne etter samme mal som det svenske registeret-for å sørge for mulighet til samarbeid over landegrenser, og når i tilfelle vil statsråden se for seg at et slikt register kan komme på plass?

Begrunnelse

Til enhver tid lever 400 personer med i Norge med diagnosen ALS. Etter diagnose er satt har pasienter en gjennomsnittlig levetid på 5-6 år. Det finnes i dag ikke noe nasjonalt register som gir sikre opplysninger om antall pasienter, behandlingstilbud og kunnskap om sykdomsforløpet til pasienter i de forskjellige deler av landet. Spørsmålsstiller er gjort kjent med at Nevrologisk avdeling ved St.Olavs hospital har startet utvikling av et register med egne midler, men at arbeidet med dette registeret er stoppet opp på grunn av manglende midler. Fullføring av registeret vil avhenge av vurdering og godkjenning som et nasjonalt kvalitetsregister fra interregionalt styringsutvalg og departementet. Spørsmålsstiller mener det er svært avgjørende for å sikre best mulig behandling, øke kunnskapen og bidra til forskning at det etableres et ALS-register i Norge.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg er som representanten opptatt av at de regionale helseforetakene legger til rette for nye nasjonale kvalitetsregistre, samt at disse har god datakvalitet og at eksisterende registre benyttes mer. Jeg er også opptatt av at de regionale helseforetakene sikrer en styringsmodell som ivaretar behovet for nye kvalitetsregistre og sikrer kvalitetsregisterperspektivet i de nasjonale prosesser. Jeg har derfor i årets oppdragsdokument til de regionale helseforetakene stilt krav om at de i samarbeid skal "legge til rette for at nasjonale medisinske kvalitetsregistre utvikles på områder med behov for kunnskap, som f.eks. innenfor psykisk helsevern og rus. På områder der pasientgrunnlaget er lite, eksempelvis innenfor persontilpasset medisin, høyspesialisert medisin og sjeldne sykdommer, skal det tilrettelegges for internasjonalt samarbeid om kvalitetsregistre og forskning, herunder på områder som inngår i de europeiske referansenettverkene eller nordisk samarbeid. Etablering av registre forutsettes å skje innenfor rammen av det etablerte systemet for nasjonal status for medisinske kvalitetsregistre."
De regionale helseforetakene har i tråd med ovennevnte styringssignal igangsatt et arbeid for å utvikle en plan for prioriterte fagområder for utvikling av nye medisinske kvalitetsregistre. Planen skal inkludere fremtidig håndtering av områder med lavt pasientvolum og mulighet for internasjonalt samarbeid i nordisk og europeisk regi. Jeg er kjent med at flere kvalitetsregistre er i prosess for vurdering for om de tilfredsstiller kriterier satt for kvalitetsregistre med nasjonal status. Ett av disse registrene er Norsk register for motornevronsykdommer (ALS). Det er de regionale helseforetakene som søker Helsedirektoratet om nasjonal status for kvalitetsregistre. Ved Nasjonal status forplikter de regionale helseforetakene seg til å finansiere driften av registrene.