Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1893 (2017-2018)
Innlevert: 20.06.2018
Sendt: 21.06.2018
Besvart: 26.06.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Hvilke tiltak mener justisministeren vil hjelpe mot ungdomskriminalitet og gjengdannelser, og vil justisministeren ta initiativ til noen nye tiltak?

Begrunnelse

Vi har den siste uken lest om hvordan ungdomskriminaliteten tar seg opp i enkelte deler av Oslo. Flere peker på at man ikke var klar over omfanget av problemet, spesielt knyttet til aktiviteten og rekruteringen til Young Bloods. Spesielt urovekkende er det å lese om unge gutter som rekrutteres inn i miljøene, og som har store problemer med å komme seg ut. Dette kan være ungdommer som ikke har fått god nok oppfølging, eller som man ikke har klart å fange opp. Det er lite tvil om at her må iverksettes tiltak og i den anledning stilles spørsmålet om tiltak til justisministeren.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Spørsmålet om hvilke tiltak som vil hjelpe mot ungdomskriminalitet og gjengdannelser, er stort og krevende. Selve fundamentet i det kriminalitetsforebyggende arbeidet er, og må være, en bred forebyggende innsats på tvers av sektorer og etater. Det er en lang rekke aktører som har virkemidler som direkte eller indirekte har en kriminalitetsforebyggende effekt. Hvilke tiltak som er hensiktsmessig i det enkelte tilfelle, må vurderes på faglig grunnlag innenfor den enkelte sektor og i samarbeid mellom aktørene.
Det er etablert et tett og godt samarbeid mellom Oslo politidistrikt og Oslo kommune gjennom politiråd og SaLTo-samarbeidet. Dette må det bygges videre på. Utfordringen knyttet til ungdomskriminalitet og gjengdannelse var bakgrunnen for at det gjennom statsbudsjettet for 2018 ble bevilget 30 mill. kroner til en særskilt styrket politiinnsats i Oslo sør. Det er videre inngått en intensjonsavtale mellom staten og Oslo kommune om en fornyet områderettet innsats i Oslo sør for perioden 2018-2026. Denne type innsats gir en mulighet til å arbeide bredt med områder som har ulike sosiale utfordringer. Midlene til politiet skal sees i sammenheng med øvrige midler bevilget som del av områdesatsingen.
Den utfordringen vi nå står overfor i Oslo, kommer etter flere år med nedgang i ungdomskriminaliteten. En nylig publisert analyse fra Oslo politidistrikt viser at 97 prosent av de unge i Oslo ikke er registrert med kriminalitet. Når ungdomskriminaliteten nå øker, pekes det på utfordringer knyttet til unge som begår gjentatt kriminalitet. Justis- og beredskapsdepartementet er i dialog med underliggende virksomheter for å vurdere om vi har tilstrekkelige virkemidler overfor denne målgruppen.
I tillegg til å vurdere om det er behov for nye virkemidler, må det vurderes om noe kan gjøres bedre innenfor de rammer vi allerede har. Det kan være tiltak for å sikre bedre flyt gjennom straffesakskjeden, slik at det går kortere tid fra lovbrudd til reaksjon og straffegjennomføring. Videre kan det være tiltak som sikrer et kvalitativt bedre innhold i straffegjennomføringen, for i større grad å forhindre tilbakefall til ny kriminalitet. Foreløpig er det for tidlig å si noe om konklusjonene av disse vurderingene.
Avslutningsvis vil jeg peke på sammenhengen mellom forebyggende innsats overfor unge i risikosonen og innsatsen med å bekjempe kriminalitet i de etablerte kriminelle miljøene. En effektiv straffesaksbehandling overfor ledere og bakmenn i disse miljøene vil i seg selv ha en forebyggende effekt, gjennom at det gis et tydelig signal om at kriminalitet ikke lønner seg.