Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Er justisministeren enig i at situasjonen i påtalemyndigheten, som de siste dager har fremkommet bl.a. gjennom reportasjer i NRK, er uakseptabel og hvilke strakstiltak vil justisministeren iverksette for å løse de omfattende og landsdekkende problemene med underbemanning og mangelfull etterforskning, som over lengre tid har blitt varslet om fra bl.a. Øst politidistrikt?
Begrunnelse
Ansatte i Øst politidistrikt har i flere år ropt varsku om underbemanning og mangelfull etterforskning. Politijuristenes leder, Sverre Bromander sier til NRK 21. juni at det nå er krise i hele landet.
"Det er krise, og på mange måter en varslet krise. Tilnærmet hver gang vi snakker med tillitsvalgte får vi høre at det ikke ser bra ut. Folk er usikre, mister troen på arbeidet sitt og ekstra mange erfarne jurister slutter nå. Alle politidistriktene har det vanskelig."
NRK meldte 21. juni at de har fått tilgang til interne bekymringsmeldinger som tegner et dramatisk bilde av deler av politiet etter politireformen; Alvorlig underbemanning blant juristene, mange jobber seg syke, grove saker blir liggende over et år og selv saker som er ferdig etterforsket blir liggende urørt.
NRK viser til at de blant annet har fått tilgang til flere interne bekymringsmeldinger i Øst politidistrikt, som har 720.000 innbyggere i Østfold, Follo og Romerike. De fleste bekymringsmeldingene er fra jurister som beskriver en svært kaotisk arbeidshverdag. En periode måtte tre jurister fylle syv stillinger på grunn av underbemanning. De hadde ikke tid til å delta på møter der saker prioriteres etter alvorlighetsgrad. Dessuten manglet politiet utstyr for å gå gjennom beslaglagt datamateriale.
13. juni meldte NRK at Øst politidistrikt får sterk kritikk av Oslo statsadvokatembete for at alvorlige straffesaker blir liggende på vent. Av 150 voldtektssaker var ingen behandlet innen fristen på 130 dager, ifølge rapporten fra statsadvokatembetet. Juristene som jobber med seksuallovbrudd og vold mot barn har i snitt 95 saker liggende på vent. Stor arbeidsbelastning medfører at erfarne politijurister søker seg bort og blir ofte erstattet av jurister uten erfaring fra påtalemakten.
Ifølge NRK har Øst politidistrikt totalt 28 juristhjemler innen familievold og seksuelle overgrep, men avdelingen har vært underbemannet så lenge distriktet har eksistert. Det siste året har 11 av juristene som jobber med dette feltet sluttet. Seks av dem har sagt opp eller fått seg jobb et annet sted i politiet bare den siste måneden i følge NRK.