Skriftlig spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1925 (2017-2018)
Innlevert: 22.06.2018
Sendt: 25.06.2018
Besvart: 26.06.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): En undersøkelse fra Nasjonal Institusjon for Menneskerettigheter, lansert 22.6.18, viser at politiet og det øvrige hjelpeapparat ikke har lykkes i å beskytte samiske kvinner mot vold og overgrep. Så mange som 49 % av samiske kvinner i Norge har vært utsatt for vold eller overgrep.
Hva er justisministerens plan for å gi samiske kvinner i Norge bedre beskyttelse mot vold?

Begrunnelse

En undersøkelse fra 2015 viser at opptil 49 % av samiske kvinner i Norge har vært utsatt for vold eller overgrep. En rapport fra 2017 indikerer at politiet og det øvrige hjelpeapparatet ikke har tilstrekkelig kompetanse om samisk språk og kultur. Nasjonal Institusjon for Menneskerettigheter påpeker at dette kan være et hinder for at den samiske voldsutsatte får den hjelpen de trenger. Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM) fremmer flere anbefalinger om hvordan staten bedre kan ivareta den samiske voldsutsattes menneskerettigheter.
Staten har en menneskerettslig forpliktelse til å forebygge, avverge og etterforske vold og overgrep. Dette er en forpliktelse staten har overfor alle voldsutsatte, også den samiske befolkningen. Rapporten viser hvordan forpliktelsen ikke ivaretas godt nok overfor den samiske voldsutsatte, og at det er behov for en handlingsplan mot vold og overgrep i det samiske samfunn.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Arbeidet mot vold i nære relasjoner er høyt prioritert av regjeringen. Det er positivt at Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM) kommer med en rapport om vold og overgrep i samiske samfunn. Rapporten oppsummerer utfordringene og gir gode innspill til det videre arbeidet. Regjeringen vil i første omgang gjennomgå rapporten, og deretter vil vi komme tilbake til hvordan den enkelte anbefaling eventuelt kan følges opp.
Vold i nære relasjoner i samiske samfunn er tatt opp i flere sammenhenger, herunder på det halvårlige møtet mellom kommunal- og moderniseringsministeren og Samtingets president i juni, og i mitt eget møte med likestillings- og diskrimineringsombudet i forrige uke. I begge møtene ble det uttrykt bekymring over den høye forekomsten av vold mot samiske kvinner.
For å lykkes i arbeidet med å forebygge, avverge og etterforske vold og overgrep i samiske samfunn er det viktig at politi og det øvrige tjenesteapparatet har samisk språk- og kulturkompetanse. Vi vet at mange kommuner og andre aktører strever med å få tak i folk som har denne kompetansen. Stimuleringsordningene for å få flere til å velge utdanning i samisk språk er et eksempel på gode initiativer.
I opptrappingsplan om vold og overgrep (2017-2021) framholder regjeringen sin intensjon om å bidra til mer kunnskap om vold og overgrep i samiske områder, blant annet gjennom forskning. Relevante departementer følger opp dette i samarbeid. I første omgang har vi satt av 500 000 kroner til forskning for å følge opp rapporten om vold i nære relasjoner som Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress utarbeidet på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet og Sametinget. Øvrige tiltak vil bli vurdert i samarbeid med andre departementer og Sametinget.
Handlingsplan mot vold i nære relasjoner (2014-2017) gikk ut i 2017. Departementet vurderer hvordan planen skal følges opp.