Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1947 (2017-2018)
Innlevert: 27.06.2018
Sendt: 27.06.2018
Besvart: 09.07.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Hvordan mener justisministeren det vil være klokest for samfunnet å intensivere sin satsning på langsiktig forebyggende arbeid overfor de unge som er i risikosonen for å bli kriminelle, men som foreløpig ikke har begått sin første kriminelle handling?

Begrunnelse

26. juni fikk jeg svar fra justisministeren på mitt spørsmål om tiltak mot ungdomskriminalitet og gjengdannelser, sendt 21. juni.
Det gav imidlertid ikke utfyllende svar på kanskje et av de viktigste kriminalitetsbekjempende tiltakene, nemlig å forebygge blant ungdom, som fortsatt har til gode å utføre sin første kriminelle handling, men som likevel er i risikosonen.
På bakgrunn av det ønsker jeg å få innblikk i hvordan justisministeren ser for seg hvordan man kan nå denne gruppen på utover svaret om at «en effektiv straffesaksbehandling overfor ledere og bakmenn i disse miljøene vil i seg selv ha en forebyggende effekt, gjennom at det gis et tydelig signal om at kriminalitet ikke lønner seg.»

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Det er mange samfunnsaktører som har en rolle i det brede forebyggende arbeidet, og som har virkemidler som direkte eller indirekte bidrar til å forebygge kriminalitet. Under mitt ansvarsområde vil jeg spesielt fremheve den viktige oppgaven politikontaktene har fått, men vil understreke at både skole, barnevern, det øvrige politi og andre har en viktig rolle - og ikke minst er det viktig å få til et enda bedre samspill mellom disse. Siden det er Oslo som er utgangspunkt for representantenes spørsmål, vil jeg nevne at nettopp samspillet mellom aktørene er noe jeg har hatt gode samtaler både med Oslo politidistrikt og byrådet i Oslo om.
For unge som er i risikosonen, bør en intervensjon fra samfunnet komme så tidlig som mulig for å unngå en negativ utvikling. For å lykkes med dette må vi identifisere risikofaktorer og sette inn rett innsats til rett tid.
Forebygging av kriminalitet er en kjerneoppgave for alle virksomheter i justissektoren. Politiet har en særskilt rolle. Gjennom sitt virke kan politiet oppdage unge som er i risikosonen. Det kan skje i forbindelse med at barn og unge påtreffes på egen hånd ute på sen kveldstid eller om natten, eller under andre omstendigheter som innebærer en risiko for den unge. Det kan være ved mistanke om mishandling i hjemmet eller andre former for omsorgssvikt, eller ved bruk av rusmidler. Som sentrale eksempler på tiltak fra politiet, nevner jeg innkalling av barn og foresatte til en bekymringssamtale, gjennomføring av skolebesøk, tilstedeværelse på internett, samt rutiner for melding av bekymring til barnevernet. Jeg er opptatt av å sikre et godt samspill mellom det kommunale barnevernet og politiet. Barnevernet spiller en helt sentral rolle i arbeidet med å følge opp barn i risikosonen og sikre trygge oppvekstkår.
På et mer strategisk nivå vil jeg trekke frem at forebygging skal løftes gjennom den nærpolitireformen som pågår. Forebygging skal være politiets primærstrategi. Det gjøres allerede svært mye godt forebyggende arbeid i politiet.