Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2009 (2017-2018)
Innlevert: 06.08.2018
Sendt: 06.08.2018
Besvart: 08.08.2018 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Merkurprogrammet er viktig for å opprettholde lokalbutikker og møtesteder i spredtbygde områder.
Hvorfor har bevilgningene til Merkur falt til tross for økt prisvekst i tidsrommet 2013-2017, hvor formålstjenlig for programmet er det å omorganisering Merkur på nytt, og hvilken framtid ser statsråden for seg at programmet har?

Begrunnelse

Fra 1.1.2019 skal Merkur-programmet legges til Distriktssenteret, som konsekvens av omorganisering. I Hagen-utvalget blir Distriktssenteret forslått nedlagt, uten at det er utgreid konsekvensene dette har for Merkur-programmet og eventuelt bortfall av det. Fra 1.juni 2018 er regelverket for tildeling av økonomisk støtte gjennom Merkur samla i en egen forskrift, fastsatt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Bevilgningene til Merkur ble økt kraftig i 2011 og 2012. Merkur ble tilført 15 millioner kroner til en ny investeringsstøtte for dagligvarebutikker og 19,2 millioner kroner til en ny investeringsstøtteordning for å styrke drivstofftilgangen i distriktene. Etterspørselen etter drivstoffstøtte var ikke så stor som forventet, og deler av disse midlene ble overført til den ordinære investeringsstøtteordningen. Merkur-programmet disponerte ikke fullt ut alle midlene som var satt av til investeringsstøtte i 2013 og 2014. Det har tatt noe tid å gjøre ordningene kjent, skaffe erfaringer og tilpasse regelverk til utfordringer og behov i butikkene. Midlene som ble satt av til Merkur ble overført på tvers av budsjettår.
Overføringene av udisponerte midler ble redusert over tid, og fra 2016 til 2017 var det kun små overføringer. Merkur-programmet hadde i 2017 fullt ut disponert sine midler tidlig på høsten, og da ble Merkur tilført fire millioner kroner i nysalderingen i desember 2017. I statsbudsjettet for 2018 ble bevilgningene til Merkur økt med 10 millioner kroner sammenliknet med statsbudsjettet for 2017. Min vurdering er derfor at budsjettmidlene til Merkur har vært godt tilpasset behovet i perioden 2013-2017.
Jeg vurderer at det er flere positive synergieffekter ved å legge Merkur-programmet til Distriktssenteret. Begge vil styrkes ved en sammenslåing. Merkur har tett dialog med utsatte lokalsamfunn og med butikkene som lokale samfunnsutviklere. Det er et konkret og effektivt program, med gode resultater. Sammenslåingen med Distriktssenteret vil styrke Merkur, fordi Distriktssenteret har sin styrke i det tette samarbeidet med små og mellomstore kommuner. Dette er et forbedringspunkt for Merkur, som er påpekt i evalueringene av Merkur-programmet.
Merkur-programmet er evaluert flere ganger med godt resultat. Jeg vektlegger at Merkur-programmet skal levere like gode tjenester til de minste dagligvarebutikkene i 2019 som i dag. Det er også ønskelig å effektivisere driften av Merkur-programmet. Flytting til Distriktssenteret er en faglig god løsning, og en løsning som også vil kunne gi en noe rimeligere administrasjon av Merkur på lengre sikt.
Styret for Merkur-programmet skal opprettholdes, og Merkur-programmet vil fortsatt være et prioritert virkemiddel fra KMDs side.
Merkur-programmet er et målrettet og effektivt virkemiddel som bidrar til levedyktige lokalsamfunn i hele landet. Merkur-programmet vil også fremover være et sentralt redskap for våre minste lokalsamfunn og dagligvarebutikker.