Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til kulturministeren

Dokument nr. 15:2041 (2017-2018)
Innlevert: 09.08.2018
Sendt: 10.08.2018
Besvart: 17.08.2018 av kulturminister Trine Skei Grande

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Spelet Elden på Røros er en formidabel oppsetning som involverer svært mange barn og unge i Røros-samfunnet. Omlag 75 % av de som deltar er under 25 år. Da Elden skulle søke om penger fra Kulturrådet i år fikk de beskjed om at det fantes støtteordninger til teater for barn og unge, men ikke med barn og unge.
Vil kulturministeren ta initiativ til en endring av retningslinjene til Kulturrådet slik at teateroppsetninger med barn og unge også kan få støtte?

Begrunnelse

Elden har blitt satt opp på Røros i en årrekke. Spelet om Armfeldts soldater som frøys ihjel under tilbaketrekkingen fra Norge til Sverige tidlig på 1700-tallet, er svært populært og er i dag et av de største utendørsspel vi har i Norge.
Det legges hvert år ned en enorm frivillig innsats fra mange i Røros-samfunnet. Ikke minst engasjerer stykket mange barn og unge som selv deltar i oppsetningen. I tillegg er det profesjonelle skuespillere og produksjon.
Oppsetningen får i dag ikke mye offentlig støtte. De får 100 000 fra Spelfondet, 150.000 fra Trøndelag fylkeskommune og 80 000 fra Røros kommune. I tillegg bidrar næringslivet på Røros med støtte. Dette er viktig men økonomien i oppsetningen er allikevel sårbar.
Da Elden søkte om midler fra Kulturrådet tidligere i år fikk de avslag med. De fikk beskjed om at det fantes mange støtteordninger til tiltak for barn og unge men ikke støtteordninger for tiltak med barn og unge.
På Kulturrådets hjemmesider kan vi lese:

"Totalt bevilger Kulturrådet ca. 125 mill. kr årlig til kunst- og kulturtiltak for barn og unge fra en rekke ulike ordninger i Kulturfondet. Hovedvekten av Kulturrådets tildelinger til målgruppen er støtte til produksjon og formidling av kunst- og kulturvernprosjekter, samt innkjøp av bøker gjennom innkjøpsordningene for litteratur. Men Kulturrådet ønsker også å støtte samarbeidsprosjekter mellom kunstnere og barn og ungdom. Med samarbeidsprosjekter menes prosjekter der de unge gjennom samarbeid med profesjonelle kunstnere gis en frihet til selv å uttrykke seg og til å prosessere sin samtid gjennom kunstneriske uttrykk."

Ut i fra denne beskrivelsen burde det være mulig å gjøre noen mindre endringer i regelverket for tildelinger fra Kulturrådet slik at spel som Elden, som engasjerer et stort antall barn og unge i oppsetningen også kan få økonomisk støtte fra Kulturrådet. Jeg håper kulturministeren vil se på dette.

Trine Skei Grande (V)

Svar

Trine Skei Grande: Norsk kulturråd har en rekke støtteordninger under Norsk kulturfond som ivaretar barne- og ungdomskultur, og har prioritert arbeidet med denne målgruppen de siste årene. Barn og unge er også blant rådets hovedsatsningsområder i gjeldende strategi – både som publikum og som medaktører i skapende prosesser. Prosjekter både med og for barn og unge kan søke støtte fra de fleste ordningene i Kulturfondet. Selv om en god del av Kulturrådets støtteordninger er rettet mot de profesjonelle kunstnerne, kan det også gis tilskudd til prosjekter der amatører og frivillige deltar, herunder barn og unge, når dette er begrunnet kunstnerisk ut fra prosjektets karakter.
Det er stor konkurranse om midler til produksjon og formidling på de fleste kunstområder som Kulturrådet ivaretar. En slik virkelighet fordrer at søker til enhver tid må vurdere andre finansieringskilder. Spelet Elden har etter det jeg forstår søkt midler fra Kulturfondet for 2017 og 2018, men har fått avslag fordi prosjektet ikke er blitt prioritert innenfor den aktuelle budsjettrammen. Kulturrådet anerkjenner Elden som et profesjonelt spel, og den faglige vurderingen av søknadene skal ikke være knyttet til at prosjektet også har barn som utøvere.
Det er som kjent rådet som kollegialt organ som forvalter midlene i Norsk kulturfond og beslutter tildelinger fra fondet på et kunst- og kulturfaglig grunnlag. Rådet styres etter prinsippet om armlengdes avstand og er faglig uavhengig i sitt arbeid. Rådet kan ikke instrueres (av Kulturdepartementet eller andre) når det gjelder enkeltvedtak om fordeling av tilskudd. Kulturdepartementet kan heller ikke overprøve vedtak fattet av rådet når det gjelder det kunst- og kulturfaglige skjønnet, jf. lov om Norsk kulturråd § 6. De ulike fagområder under Kulturfondet forvaltes i samsvar med retningslinjer og tildelingskriterier som er fastsatt av rådet.
Kulturdepartementet kan gjennom tildelingsbrev, stortingsmeldinger og andre relevante styringsdokumenter formidle hva som er prioriteringene i kulturpolitikken. Men det ligger ikke til meg som statsråd å gjøre endring av retningslinjene til de ulike fagområder i Kulturfondet.
Jeg vil ta initiativ til kontakt med Norsk kulturråd når det gjelder arbeidet med den kommende stortingsmeldingen om barne- og ungdomskultur. Rådet har en viktig funksjon som rådgivende organ for staten i kulturspørsmål. Jeg er opptatt av at dette viktige området som helhet skal prioriteres i de kommende årene og at statusen på formidling til barn og unge skal løftes.