Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2088 (2017-2018)
Innlevert: 22.08.2018
Sendt: 22.08.2018
Besvart: 04.09.2018 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): En person med uføretrygd har hatt bostøtte etter overgangsordningen fra 2009. Etter trygdeoppgjøret i vår fikk vedkommende etterbetalt en sum som gjorde at hun kom over inntektsgrensen for juni. Så fikk hun beskjed fra Husbanken etter henvendelse via kommunen at hun falt permanent ut av overgangsordningen fordi inntektene den ene måneden da etterbetalingen kom inn, hadde for høy inntekt.
Er dette korrekt praktisering av regelverket og er det i så fall regjeringen syn at det skal være slik?

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Hensikten med overgangsordningen som ble innført i bostøtten i 2009, var å oppfylle en forutsetning fra trygdeoppgjøret i 2008 om at økte pensjoner ikke skulle gi uønskede reduksjoner i bostøtten fra 1. juli 2009, og videre at mottakere som fikk bostøtte i juni 2009 ikke skulle få redusert støtte på grunn av endrede regler fra 1. juli 2009.
Overgangsordningen ble gradvis avviklet frem mot 1. juli 2014 for de fleste mottakerne, men videreført for unge uføre. Bostøtteforskriften § 17 fastsetter imidlertid at overgangsordningen også for unge uføre opphører ved flytting, når antall husstandsmedlemmer endres, eller dersom husstandens omregnede inntekt overstiger et visst beløp. Det er tilstrekkelig at inntekten overstiger grensebeløpet en enkelt måned.
Overgangsordningen er ment å hindre uønsket reduksjon i bostøtten, men ikke å være en varig særfordel. Mottakerne er skjermet for reduksjon i bostøtten inntil de når et inntektsnivå som verken ville gitt rett til bostøtte etter reglene fra juni 2009 eller gir det i dag. Dersom inntekten blir lavere igjen, kan mottakerne igjen ha krav på bostøtte, men da etter samme regler som andre søkere.