Skriftlig spørsmål fra Kari Henriksen (A) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2095 (2017-2018)
Innlevert: 22.08.2018
Rette vedkommende: Justis-, beredskaps- og innvandringsministeren
Besvart: 31.08.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Kari Henriksen (A)

Spørsmål

Kari Henriksen (A): Tall fra SSB viser at rundt 700 tusen nordmenn er samboere, 25 % av alle par. Av oppløste samboerskap er 1/5 med barn og ca. 1/3 uten. Juridisk rådgiving for kvinner (JURK) oppgir at 55 % av samboer sakene de har dreier seg om økonomisk oppgjør og vederlagskrav.
Hva har ministeren gjort for å hindre at, oftest kvinner, havner i det som kan være en fattigdomsfelle v/opphør av samboerskap og vil statsråden sørge for at denne problemstillingen kommer til Stortinget med forslag til løsning?

Begrunnelse

Årsaken til at de økonomiske ulikhetene ofte rammer kvinner hardest, er at kvinner ikke har dokumentasjon på eller ikke har bidratt til kapitalkostnader i samboerskapet, men i større grad til løpende driftsutgifter, mat, klær ferier osv. Dagens rettstilstand kan føre til et høyere konfliktnivå enn nødvendig og føre både kvinner og menn inn i en fattigdomsfelle det er vanskelig å komme ut av.
Regjeringen skal komme til Stortinget med en sak om de økonomiske forskjellene mellom kvinner og menn, etter et forslag fra Arbeiderpartiet, fremmet i debatten om Redegjørelse av barne- og likestillingsministeren om status i arbeidet med å fremme likestilling og mangfold i alle sektorer. (Forslag 4) Disse forhold berører i høyeste grad økonomiske forskjeller og ulikhet mellom kjønn.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Spørsmålet fra stortingsrepresentanten Kari Henriksen er rettet til barne- og likestillingsministeren. Spørsmålet er sendt videre til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren.
Reglene om samboeres rettigheter har vært vurdert i ulike sammenhenger gjennom årene. Den siste mer generelle gjennomgåelsen av samboeres rettsstilling skjedde som ledd i oppfølgningen av Samboerutvalgets utredning i NOU 1999: 25 Samboere og samfunnet, jf. St.meld. nr. 29 (2002-2003) og Innst. S. nr. 53 (2003-2004), se særlig punkt 2.7 i komiteinnstillingen. På bakgrunn av gjennomgåelsen ble det med ikrafttredelse fra 1. juli 2009 innført regler i arveloven om arverett og rett til uskifte for visse samboere, jf. Ot.prp. nr. 73 (2007-2008) og Innst. O. nr. 14 (2008-2009). Reglene om samboeres arverettigheter er i hovedsak foreslått videreført i Prop. 107 L (2017–2018) Lov om arv og dødsboskifte (arveloven).
Utover dette foreligger det for tiden ikke konkrete planer om å gjennomgå samboeres rettsstilling med sikte på en privatrettslig regulering. Justis- og beredskapsdepartementet har mottatt et forslag fra JURK om en egen samboerlov. Dette forslaget vil bli vurdert av departementet.