Ruth Grung (A): Tuberkulose er en av verdens største helsetrussel, og den infeksjonssykdom som tar flest liv. 1/3 av alle dødsfall av antibiotika resistens skyldes resistent tuberkulose. I Jeløya erklæringen står det at "Regjeringen vil at Norge skal være en global pådriver for koordinert arbeid mot antibiotika resistens". 25. september arrangerer FN et høynivåmøte om tuberkulose, men ingen delegasjon fra Norge er på plass og erklæringen er ikke ferdig behandlet.
Hvorfor tar ikke regjeringen verdens tuberkuloseepidemi på alvor?
Begrunnelse
I 2015 fikk over ti millioner mennesker tuberkulose, av disse fikk over en halv million resistent tuberkulose og 1,8 millioner døde av sykdommen. I mange land har man sett en økning av personer som blir smittet av resistent bakterie. I Russland er 22 % av alle nye tuberkulose tilfeller resistent tuberkulose.
For få år siden var det ingen effektiv behandling for resistent tuberkulose. I dag har vi en svært krevende behandling, som varer mellom 9-12 måneder og opptil 14 000 piller. Mange får alvorlige bivirkninger som psykose og tap av hørsel. Det koster ca. 200 ganger så mye å behandle en pasient med resistent tuberkulose sammenlignet med tuberkulose. Tilgang til diagnose og behandling av resistent tuberkulose er alarmerende dårlig. I 2015 fikk bare 20 % av de med resistent tuberkulose, behandling. Bare 52 % av de som fikk behandling ble friske.
Vaksinen mot tuberkulose - BCG - er fra 1921, og er lite effektiv.
Arbeidet mot tuberkulose er underfinansiert. Det mangler 2 milliarder USD årlig for å diagnostisere og behandle alle som trenger det, og i følge WHO mangler det årlig 1 milliard USD til forskning og utvikling av nye vaksiner, bedre verktøy for diagnostisering og mer effektiv behandling. Høye priser og treghet i registrering av legemidler gjør at medisiner ikke er tilgjengelig i alle land.
Tuberkulose bidrar til økt fattigdom på grunn av langvarig og dyr behandling, lav produktivitet og stigma med utestengelse fra samfunnet.
Tuberkulose er blant de tre ledende dødsårsaker for kvinner i reproduktiv alder (15-44). WHO estimerer at 1 million barn fikk tuberkulose i 2016 og at 250 000 døde av sykdommen. I dag er det svært vanskelig å diagnostisere tuberkulose hos barn.
Behandling av tuberkulose er en god investering. Det er beregnet at hver dollar brukt på tuberkulose genererer 85 dollar gjennom forbedret helse og økt produktivitet.
Alle stater har skrevet under FNs bærekraftmål om å få slutt på tuberkuloseepidemien innen 2030. Så langt er det bare 17 Heads og State som har bekreftet deltagelse på FNs høynivå møte i september. Det bør være 35-40 for å være på nivå med andre høynivåmøter. Det er ingen statsministre fra donorland. Her har Norge en mulighet til å være et foregangsland.
Per i dag er det ikke enighet om deklarasjonen. Det gjelder forståelsen av TRIPS avtalen, folkehelse og målet om rimelige medisiner tilgjengelig for alle opp mot patenter som insentiv for utvikling av nye medisiner.