Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2314 (2017-2018) Innlevert: 19.09.2018 Sendt: 20.09.2018 Besvart: 26.09.2018 av fiskeriminister Harald T. Nesvik
Lars Haltbrekken (SV): I forslag til veileder for «Tømming av badebehandlingsvann fra brønnbåt tilsatt legemidler mot lakselus», ble det slått fast at tømming fra båt også om den lå ved merd, var ulovlig. I den endelige veilederen har dette blitt lovlig, selv om tømming skjer nærmere enn 500 meter fra reke og gytefelt. Hvilke faglige grunner og undersøkelser har kommet etter at forslaget kom, til veilederen ble endelig ferdig, som gjør dette miljømessig forsvarlig?
Harald T. Nesvik: Transportforskriftens § 22a sier at vann som er tilsatt legemidler for behandling av fisk mot lakselus, ikke kan tømmes til sjø nærmere enn 500 meter fra rekefelt eller gytefelt jf. de felt som til enhver tid vises i Fiskeridirektoratets nettbaserte kartverktøy.Det er ingen nye faglige argumenter eller undersøkelser som har kommet til, i perioden fra utkast til veileder om tømming fra brønnbåt forelå, til veilederen ble endelig ferdigstilt. Endringene i veilederen på dette punktet er en rent juridisk presisering.Veilederen til denne bestemmelsen sier:"Tillatelsene som fylkesmennene har gitt til fiskeoppdrett i åpne merder i sjø innebærer normalt at oppdretter har tillatelse til utslipp av legemidler ved akvakulturanlegget på nærmere vilkår, uavhengig av om utslippene skjer fra merd eller fra brønnbåt. Dersom oppdrettslokaliteten ligger i en forbudssone og brønnbåten går fra merd og ut i forbudssonen, trer transportforskriftens forbud i § 22a i kraft, som sier at behandlingsvann ikke kan slippes ut før fartøyet er 500 meter utenfor sonen."Det vil si at når brønnbåten ligger ved merd, er tømmingen omfattet av akvakulturanleggets tillatelse til utslipp. Akvakultdriftsforskriftens § 15 sier hvilke hensyn som skal tas for å sikre miljømessig forsvarlig bruk av legemidler. I svar på spørsmål nr. 2257 opplyste jeg at en veileder til denne bestemmelsen er under utarbeidelse.Imidlertid ser jeg at det ikke er et godt nok samsvar mellom de nye bestemmelsene fra 2017 i henholdsvis transportforskriftens § 22a om tømming fra brønnbåt, og akvakulturdriftsforskriftens § 15, 2. ledd om bruk av lusemidler i oppdrettsanlegget.Jeg har derfor bestemt at departementet snarest mulig skal sende på høring et forslag til endring av akvakulturdriftsforskriften som vil legge klarere begrensninger på bruk av legemidler mot lakselus til badebehandling og som er i samsvar med transportforskriften. Det vil bli foreslått at badebehandling i oppdrettsanlegg som ligger i reke- eller gytefelt eller nærmere enn 500 meter fra slike, kun kan foretas i brønnbåt, og at badebehandlingsvannet må transporteres bort fra anlegget.Kunnskapen om miljøeffektene av legemidler mot lakselus er begrenset, og den senere tids presseoppslag omkring funn gjort av forskningsinstituttet IRIS baserer seg på studier som ikke er avsluttet eller publisert. Disse bestemmelsene, dvs. både transportforskriftens § 22a og de nye bestemmelsene jeg vil sende på høring, er/vil derfor bli foreslått ut i fra en føre-var-tilnærming. Dette innebærer at tiltakene vil være midlertidige frem til tilstrekkelig kunnskap foreligger. Tiltakene vil da enten skjerpes, bli stående eller trekkes tilbake, i lys av det samlede kunnskapsgrunnlaget.