Skriftlig spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:2338 (2017-2018)
Innlevert: 21.09.2018
Sendt: 24.09.2018
Besvart: 27.09.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): Det opplyses at statsråden har satt ned en arbeidsgruppe for å vurdere inkassoregelverket.
Kan statsråden redegjøre for hvorfor dette arbeidet igangsettes først nå, hvorfor det nedsettes en arbeidsgruppe og ikke et bredt sammensatt utvalg, hvilken status arbeidsgruppens arbeid har, når arbeidet vil sluttføres og hvordan det planlegges fulgt opp videre av regjeringen?

Begrunnelse

Jeg er kjent med at Finanstilsynet allerede 7. september 2017 etterlyste en fullstendig gjennomgang og revisjon av inkassolovgivningen. Også tidligere er det tatt til orde for en slik gjennomgang. Kilder forteller meg at Finanstilsynets varsel ble lagt bort av departementet og ikke var planlagt fulgt opp. Det er interessant å få avdekket hvorfor man brått bestemmer seg for å ta opp arbeidet nå, hvorfor man ikke nedsetter et utvalg, men en arbeidsgruppe samt å få avklart ulike aspekter ved det initiativ som nå endelig tas.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Det er riktig at det er besluttet å oppnevne en arbeidsgruppe til å se på nærmere angitte problemstillinger om inkassoloven. Arbeidsgruppen vil bli oppnevnt i høst. Arbeidsgruppen nedsettes på bakgrunn av Finanstilsynets notat 7. september 2017 og fordi departementet mener at tiden er moden for å vurdere noen enkeltspørsmål i tilknytning til inkassoloven. At arbeidsgruppen ikke er nedsatt på et tidligere tidspunkt, har sammenheng med avklaringer og prosesser som må foretas i forkant av en slik beslutning, og forholdet til andre arbeidsoppgaver. Arbeidsgruppen skal, som det fremgår, se på noen nærmere angitte problemstillinger om inkassoloven. Den skal ikke foreta en fullstendig gjennomgåelse av reglene med sikte på å foreslå en ny lov. Regjeringen har derfor vurdert det slik at det vil være hensiktsmessig med en arbeidsgruppe. Det ligger for øvrig til regjeringen å avgjøre hvordan den vil utrede og forberede saker som den vil legge frem for Stortinget. Noen ganger har regjeringens proposisjon bakgrunn i en utredning fra et utvalg, noen ganger har den bakgrunn i en utredning fra en arbeidsgruppe, og noen ganger har departementet selv utarbeidet et høringsnotat.
Arbeidsgruppen vil avgi en rapport til Justis- og beredskapsdepartementet om de spørsmål den vil bli bedt om å vurdere ifølge mandatet. Den videre oppfølgningen av saken vil bli vurdert og avgjort når rapporten foreligger. Arbeidsgruppen vil få en frist på ca. ett år fra nedsettelsen for å sluttføre sitt arbeid.