Freddy André Øvstegård (SV): Mener statsråden det er et problem at store selskaper som Google tjener milliarder på andres kreative innhold uten å betale skaperne, og vil statsråden ta initiativ til å følge opp EU-parlamentets vedtak om artikkel 13 i nytt opphavsdirektiv 12. september, om rettighetshaveres verditap ved bruk av deres kreative innhold nettjenester som lagrer og tilgjengeliggjør deres verk, gjennom nasjonal lovgivning og arbeid opp mot den videre prosessen i EU?
Begrunnelse
For å ha et rikt og variert kulturliv også i fremtiden må de som skaper kunsten og kulturen ta del i verdiene som skapes av deres åndsverk. Kunstnere, særlig musikk- og filmskapere, opplever at deres kreative innhold blir brukt på nettsider ala Google-eide Youtube, som lagrer og tilgjengeliggjør deres åndsverk og tjener milliarder i annonseinntekter uten at kunstnerne får særlig tilbake for denne bruken.
Den 12. September vedtok EU-parlamentet et nytt opphavsdirektiv, inkludert artikkel 13, som sier at leverandører av nettjenester som lagrer og tilgjengeliggjør store mengder verk og annet kreativt innhold lastet opp av brukere, må inngå avtale om bruken av slike verk i samarbeid med rettighetshaverne til disse. Dette var en stor seier for skapere av kreativt innhold i hele Europa. Nå skal EUs organer utvikle vedtaket videre og etter hvert sette dette i verk.
I forbindelse med behandlingen av ny Åndsverklov brakte SV dette spørsmålet inn på bordet, og Stortinget vedtok Komiteens tilråding bokstav B. romertall III, enstemmig:
«Stortinget ber regjeringen fortløpende vurdere om norske myndigheter kan gi regler som sikrer at leverandører av nettjenester som lagrer og tilgjengeliggjør store mengder av verk og annet kreativt innhold lastet opp av brukere, må bidra til at rettighetshaverne får vederlag for slik bruk av deres materiale.»