Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til kulturministeren

Dokument nr. 15:12 (2018-2019)
Innlevert: 02.10.2018
Sendt: 02.10.2018
Besvart: 09.10.2018 av kulturminister Trine Skei Grande

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Hva vil statsråden foreta seg dersom EU godkjenner Bodøs søknad, vil hun da fortsette å avvise støtte og stille seg over EUs fagjury og imøtegå denne?

Begrunnelse

Om en leser Nord-Norske medier den siste uka kan en ikke annet enn å bli meget forundret over hvordan en søknad som er ment å løfte en hel landsdel, et arbeid det er lagt mye arbeid i og som det er stort engasjement rundt (i hele Nord-Norge) er blitt avvist av landets kulturminister. Europeisk kulturhovedstad er en tittel som henger høyt, det ville vært første gang denne ville gått til en by i arktisk. En status ville vært et bidrag for å få flere til å trives og bo i nord, kulturell og økonomisk vekst for byen, fylket og landet som helhet. Samtidig som den er ment å styrke forståelsen av en felles europeisk kulturtradisjon. Så har blitt en politisk farse istedenfor det som kunne blitt et løft for landsdelen.
Undertegnede ønsker ikke å spekulere i hvem som har skylden for denne åpne krangelen mellom ordfører i Bodø og NORGES kulturminister. Jeg registrerer den og synes den er svært uheldig.
Jeg mener jeg kunne forventa at en ansvarlig statsråd kunne satt seg ned og hatt en dialog med de involverte, uten pressen tilstede, for å klargjøre hva som skulle til for at Bodø kunne bli en verdig søker, noe jeg mener byen er.
Jeg mener også at måten de skal involvere h e l e fylket i disse planene gjør søknaden ekstra spennende.
Nå sender likevel byen sin søknad om prekvalifisering "Articulation" til EU, de trenger ikke å ha avklart statsstøtte for å gjøre det. Jeg tror og håper EU vil synes den er like spennende som jeg.

Trine Skei Grande (V)

Svar

Trine Skei Grande: Prosessen for å søke om status som europeisk kulturhovedstad i 2024 er todelt. Iht. EUs regelverk er det for norske byers vedkommende byen, og ikke staten, som fremmer slike søknader, slik tilfelle var i 2003 da staten fremmet Stavanger som kulturby i 2008. Nominasjonen skjedde på grunnlag av en allerede vedtatt tilsagnsfullmakt i Stortinget på 100 mill. kroner. Før 10. oktober 2018 må søkerbyene sende inn søknad til Europakommisjonen om såkalt prekvalifisering. Kommisjonen vil så vurdere søknadene som har kommet inn, og vil medio november publisere en "shortlist" over hvilke byer som får gå videre i konkurransen.
De byene som går videre fra prekvalifiseringsfasen, må så utarbeide en endelig og mer omfattende søknad, som skal sendes inn i august/september 2019. Byene inviteres deretter til en høring hos kommisjonens ekspertpanel. I begge deler av søkerprosessen må byene bekrefte og dokumentere at de har bred og sterk politisk støtte og forpliktelse fra relevante lokale, regionale og nasjonale myndigheter. Hvilken by som får status som europeisk kulturhovedstad i 2024, vil kunngjøres i november 2019. Bodø kommune og Nordland fylkeskommune kontaktet Kulturdepartementet i brev av 19. februar 2018 og orienterte om beslutningen om å søke om status som europeisk kulturhovedstad i 2024. I brevet ble det også bedt om et møte for å drøfte og avklare statens rolle og håndtering av søknaden.
Møtet med Bodø kommune og Nordland fylkeskommune ble holdt 20. april, og det ble tilkjennegitt at Bodø ønsket en statlig delfinansiering på 100 millioner kroner, og at den statlige medvirkningen var ønsket fra 2022 av. Bodø ønsket enten en støtteerklæring eller en beskjed om at dette ikke er aktuelt. På daværende tidspunkt var det ikke mulig å ta stilling til saken. Departementet ba dermed i brev av 26. april Bodø kommune om å framskaffe "et underlag for å kunne vurdere statens holdning til Bodøs planer om å søke om slik status." Bodøs underlagsmateriale til departementet ble sendt 1. juni og deretter faglig vurdert i departementet.
Selv om Bodø nå hevder at de ikke hadde trengt et svar fra staten før søknadsfristen til EU 10. oktober 2018, så innebærer selve søknaden til EU at de må bekrefte at de har politisk støtte. En søkerby må bekrefte og skaffe bevis for at de har bred og sterk politisk støtte og forpliktelse fra relevante lokale, regionale og nasjonale myndigheter. Det er ikke mulig for staten å gi en økonomisk uforpliktende støtteerklæring til prosjektet. Det ville uansett i ettertid ha blitt fremholdt som en forpliktelse til å gå inn med statlige midler. Ut fra en totalvurdering har regjeringen besluttet ikke å fremme forslag til Stortinget om statlig delfinansiering til Bodøs kandidatur som europeisk kulturhovedstad i 2024. Jeg viser i den forbindelse til vårt brev av 25. september til Bodø kommune der det heter:

"Gjennomføringen av et kulturfaglig program vil kunne gi et mangfold av kunst- og kulturopplevelser, så dersom Bodø kommune likevel velger å videreutvikle planene med sikte på et kandidatur til europeisk kulturhovedstad på et senere tidspunkt, vil spørsmålet om statlig medvirkning kunne blir vurdert på nytt."