Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:14 (2018-2019)
Innlevert: 02.10.2018
Sendt: 02.10.2018
Besvart: 10.10.2018 av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Hva vil statsråden gjøre for å rette opp i denne urimeligheten?

Begrunnelse

Folketrygdlovens bestemmelser om at foreldrepengeperioden ikke kan overlappe hverandre gjør at regelverket virker diskriminerende overfor kvinner som er medmødre til hverandres barn, og som føder hvert sitt barn med relativt kort mellomrom. Eks: et lesbisk par blir begge gravide, og er medmødre for hverandres barn. De får hvert sitt barn med 3 mnd. mellomrom. Når kvinnen som føder sist får barn vil kvinnen som fødte først miste sine foreldrepenger. Dette medfører at hun vil bli tvunget ut i arbeid ort tid etter fødselen, noe som hverken er heldig eller ønskelig for kvinnen eller barnet.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Innledningsvis vil jeg vise til at etter barneloven § 4 a er det slik at regler i lov eller forskrift som gjelder for en far, på samme vis gjelder for en medmor. Medmor har dermed samme rett som en far til uttak av foreldrepenger etter folketrygdloven.
For de fleste foreldre gir foreldrepengeregelverket mulighet til å være hjemme med barna i ett år med økonomisk kompensasjon. Det er et regelverk som gir et godt sikkerhetsnett for flere tusen foreldre hvert år. Det bidrar til at mor får tid til å komme til hektene etter fødselen, og det gir begge foreldrene muligheten til å være hjemme med barnet i en lengre periode.
Foreldrepengene kompenserer for bortfall av inntekt i den perioden mor, far eller medmor er hjemme fra arbeidet for å passe barn. Det har lenge vært praksis at når stønadsperioden for et nytt barn starter, så bortfaller stønadsdager som foreldrene ikke har tatt ut for forrige barn. Denne praksisen er lovfestet i folketrygdloven § 14-10 etter at Prop. 168 L (2016-2017) Endringer i folketrygdloven (forenklinger i foreldrepengeordningen) ble vedtatt av Stortinget 11. desember 2017. I flertallet av saker skaper ikke dette problemer, og de fleste foreldrene tar ut hele stønadsperioden før de får et nytt barn, og før en ny stønadsperiode begynner.
Eksempelet representanten Trettebergstuen nevner, viser et utslag av regelverket som kan fremstå som lite ønskelig. Jeg vil se nærmere på omfanget av slike utslag og vurdere behovet for eventuelle endringer.