Skriftlig spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:85 (2018-2019)
Innlevert: 09.10.2018
Sendt: 10.10.2018
Besvart: 16.10.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Torstein Tvedt Solberg (A)

Spørsmål

Torstein Tvedt Solberg (A): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at alle typer dykking, uansett om det er i Nordsjøen, fra båt eller fra land, kommer under samme vernelov, dvs. Arbeidsmiljøloven, og at påseansvaret også gjelder inshore dykking?

Begrunnelse

I en sak på NRK 29. september kommer det frem at 6 av 10 dykkere har fryktet for liv og helse på jobb. Til NRK sier statsråd Haugli at regjeringen vil utvide regelverket, slik at alle dykkere skal være omfattet av et sikkert og trygt regel og forskriftsverk. Lovvalget er likevel uklart. I dag er det ingen tvil om at Arbeidsmiljøloven gjelder for dykking i Nordsjøen, og for dykking fra land. Mens det er sådd tvil om det er AML som gjelder for dykking fra båt. Høyesterett har blant annet ment at AML ikke gjelder ved dykking etter kamskjell. En forutsigbar vernelovgivning er avgjørende for trygghet til de som jobber i bransjen. Det er svært uheldig med ulik vernelov for ulik type dykking, som fører til at dykkere vandrer inn og ut av ulike vernelover alt etter om de dykker fra båt eller fra land.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Det er høy risiko forbundet med yrkesdykking, og ulykkesraten blant dykkerne er høy. I januar 2017 ba jeg derfor Arbeidstilsynet om å iverksette en egen satsing for å øke sikkerheten i næringen.
Som del av Arbeidstilsynets satsing mot innaskjærs yrkesdykking, har Arbeidstilsynet hatt på høring forslag til strengere forskrifter for yrkesdykking. Planen er å få dette satt i kraft fra nyttår.
Som representanten er kjent med, er "sjøfart, fangst og fiske" unntatt fra arbeidsmiljøloven. Dette området hører i stedet under sjøfartsmyndighetenes ansvarsområde. I "kamskjelldykkesaken" kom altså Høyesterett til at det aktuelle arbeidet kom inn under dette unntaket.
Kamskjelldykkersaken er en direkte foranledning til at Arbeids- og sosialdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet i vår i et felles oppdrag ba Arbeidstilsynet og Sjøfartsdirektoratet om sammen å gjennomgå det samlede regelverket på området for å sikre at det ikke er " mangler og uklarhet, og slik at all dykking i norske farvann skal skje under betryggende forhold uansett hvilket regime det dykkes under. Etatene arbeider nå med konkrete regelverksforslag.
Regjeringen skal altså ikke bare stramme til regelverket, men også sørge for at all dykking er underlagt forutsigbart og betryggende regelverk, uavhengig av om det dykkes fra båt eller land.
Når det gjelder henvisningen til "påseansvaret" i spørsmålet, antar jeg at det siktes til petroleumsoperatørens overordnede HMS-ansvar i petroleumsvirksomheten. Dette operatøransvaret springer ikke ut av arbeidsmiljøloven, og det tas ikke sikte på å lovfeste et tilsvarende prinsipp der.