Åsunn Lyngedal (A): Hvordan vil helseministeren sikre at omlegging av praksis i Helfo ikke fører til urimelige utslag for dem som har reist til utlandet for behandling før det ble kjent at Helfo ville stramme inn sin praksis for refusjon?
Begrunnelse
For mange kronisk syke er et opphold i varme omgivelser med tilgang til intensiv behandling viktig. Flere kronisk syke i Narvik har benyttet seg av muligheten til å få refundert behandlingsutgifter til fysioterapi ved reiser til Spania over flere år. I Narvik kan sommeren godt drøye med sin ankomst til uti juli, og fra september er det vanligvis over. Is og snø halve året gjør det vanskelig for mange kronisk syke å bevege seg utendørs. Da er et intensivt behandlingsopphold i varme temperaturer ofte avgjørende for å fungere over en så lang, kald årstid. Jeg er kontaktet av flere som reiste vinteren 2017/2018 i den tro at behandlingsutgifter ville bli refundert som året før, men som nå er i den situasjonen at de enda ikke har fått kravet sitt om refusjon for behandling behandlet. De ble i april/mai 2018 gjort oppmerksomme på at praksis fra Helfo ville bli skjerpet inn, de ville ikke få refusjon for behandling i utlandet som de ikke ville mottatt i Norge. Det ble også hevdet at det ble gitt for mange behandlinger til mange. Det er for disse kronisk syke nå uklart om innskjerpingen i praksis vil bli gjort gjeldende for reiser foretatt vinteren før, og hva som vil bli vurdert som for mange behandlinger. Behandlingsomfanget er gjort i samråd med helsepersonell, og det er naturlig at pasientene har tillit til deres vurdering.
Det gjør at de som reiste på samme reise som de hadde fått refundert behandlinger for tidligere, nå står i fare for å ha pådratt seg utgifter de har vansker med å dekke. De kronisk syke som i god tro reiste og fikk behandlinger i utlandet vinteren 2017/2018 er en sårbar gruppe som ikke burde rammes av en tilbakevirkende omlegging av praksis.