Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:98 (2018-2019)
Innlevert: 10.10.2018
Sendt: 11.10.2018
Besvart: 17.10.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Hvilke sikkerhetsvurderinger er gjort - både når det gjelder befolkningen, miljøet og signaleffekten til Russland - før Norge har gått med på at et atomdrevet hangarskip skal delta i Trident Juncture, vil skipet legge til havn i Norge, og hvordan vil Forsvarsdepartementet informere befolkningen om at skipet vil befinne seg i norske farvann?

Begrunnelse

9. oktober ble det kjent at det amerikanske atomdrevne hangarskipet skal komme til Norge som del av øvelsen Trident Juncture. Skipet vil ankomme innen en ukes tid med rundt 6.000 ekstra soldater til storøvelsen.
NRK skriver at det er første gang siden 1989 en amerikansk hangarskipsgruppe er i Norge. Skipene er USAs mektigste militære verktøy, og deres nærvær er i seg selv et sterkt militært signal.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 11. oktober 2018 med spørsmål fra stortings-representant Haltbrekken om hvilke sikkerhetsvurderinger som er gjort når det gjelder befolkning, miljø og signaleffekten overfor til Russland før Norge har gått med på at et atomdrevet hangarskip skal delta i Trident Juncture, og om skipet vil legge til havn i Norge. Det stilles også spørsmål om hvordan Forsvarsdepartementet vil informere befolkningen om at skipet befinner seg i norsk farvann.
Støtte fra allierte land har helt siden andre verdenskrig vært en sentral faktor i norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk. For at dette premisset skal være troverdig må allierte styrker øve og trene i Norge og i våre nære havområder. Derfor er gjennomføringen av Trident Juncture meget viktig for Norge. Representanter fra Forsvaret samarbeider nært med NATO om planlegging og gjennomføring av øvelsen.
Spørsmål om adgang til og opphold på norsk territorium for fremmede militære og sivile statsfartøyer under fredsforhold er fastsatt ved kgl. res. 2. mai 1997. Disse bestemmelsene omhandler også anløp av reaktordrevne fartøy. Forsvarets operative hovedkvarter godkjenner alle militære anløp til Norge, med unntak av anløp av reaktordrevne fartøyer. Disse godkjennes av Forsvarsdepartementet. Flere allierte land har fartøyer som er reaktordrevne, og det er etablert praksis at reaktordrevne fartøyer anløper norsk territorium.
Søknad om anløp av reaktordrevet fartøy skal være norske myndigheter i hende senest 14 dager før planlagt anløp. Tidsfristen er satt for at norske myndigheter skal kunne forberede besøk av utenlandske reaktordrevne fartøy på en sikker og forsvarlig måte. Statens strålevern er det øverste faglige organ når det gjelder sikkerhetsspørsmål relatert til stråling, og vurderer alle søknader om anløp med reaktordrevne fartøyer til Norge. Statens strålevern stiller krav om risiko- og sårbarhetsanalyser og gjennomgår beredskapsplaner og prosedyrer i forbindelse med anløp. Nødvendige krav knyttet til beredskap, sikkerhet og sikring blir spesifisert og danner grunnlag for Statens stråleverns tilrådning. Basert på blant annet denne tilrådingen beslutter Forsvarsdepartementet eventuell godkjenning av anløp.
Norge og NATO legger vekt på åpenhet rundt øvelsen, og Norge som vertsland etterlever alle forpliktelser i gjeldende rustningskontroll- og åpenhetsavtaler. Det er ingen grunn til at Russland skal finne øvelsesaktiviteten provoserende. Alle land har rett til å øve på militært forsvar. Det gjør også Russland. NATOs øvelser er ikke rettet mot noe land.
I tråd med forpliktelsene i henhold til Wien-dokumentet som gjelder for øvelser av dette omfanget har Norge varslet øvelsen to år i forkant, og det vil gjennomføres en observasjon under hele øvelsen. Vi følger opp de tillitsskapende tiltakene på en god måte, og Russland er et av landene som kommer for å observere øvelsen.
Det gis fortløpende oppdatert informasjon om øvelsen i NATO og i Norge, herunder om deltagelsen fra hangarskipsgruppen, blant annet på Forsvaret sin nettside www.forsvaret.no.
Når det gjelder varsling og gjennomgang av risiko- og sårbarheter om anløpet spesielt, er Forsvaret rutinemessig i prosess med å forberede og utarbeide oppdatert samordnet planverk sammen med Fylkesmannen i Nordland og andre berørte sivile beredskapsmyndigheter, herunder Statens strålevern og politiet mv. Det er også i denne sammenheng et eventuelt behov for særlig varsling til befolkningen avklares faglig og beredskapsmessig.
Hangarskipsgruppen vil ikke legge til havn i Norge, men vil i perioder oppholde seg i norsk territorialfarvann.