Skriftlig spørsmål fra Petter Eide (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:211 (2018-2019)
Innlevert: 22.10.2018
Sendt: 23.10.2018
Besvart: 30.10.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): 2. oktober går den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi inn i sitt lands konsulat i Istanbul og kommer aldri ut igjen. Senere kommer det fram at Khashoggi ble drept av saudiske myndigheter. Dette føyer seg inn i rekken av en rekke brudd på menneskerettigheter fra Saudi-Arabia.
Er utenriksministeren villig å revurdere norsk politikk overfor Saudi Arabia, inkludert stans i norsk salg av forsvarsmateriell, som en respons på SA undertrykkende opptreden og brutale krigføring i Jemen?

Begrunnelse

I etterkant av Khashoggis forsvinning har norsk utenriksminister krevd en rask og troverdig undersøkelse av journalistens dødsfall. Dette er i tråd med uttalelser fra ledere i en rekke europeiske land. Utenriksministeren har derimot ikke antydet at Norge vil revurdere sin relasjon til Saudi-Arabia. Amnesty International krever en uavhengig gransking i FN-regi. Amnesty mener det er feil å be Saudi-Arabia om å granske seg selv. Spørsmålsstiller mener denne saken bør føre til at norske myndigheter går gjennom alle relasjoner vi har med Saudi-Arabia, også oljefondets investeringer i landet, inkludert også en revurdering av den militære eksporten til Saudi-Arabia.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Drapet på Jamal Khashoggi er dypt tragisk og fullstendig uakseptabelt. Det må gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt drapet. Vi forventer at saudi-arabiske myndigheter bidrar til å oppklare saken, og at de skyldige stilles til ansvar.
Vi har tett kontakt med EU og andre nærstående land om saken. Når det gjelder eksport av forsvarsmateriell, har Norge et strengt og omfattende eksportkontrollregelverk. Det er aldri blitt åpnet for eksport av våpen og ammunisjon (A-materiell) til Saudi-Arabia. Som et «føre var»-tiltak ble det i desember 2017 besluttet å innskjerpe praksis ytterligere når det gjelder eksport av B-materiell til land som deltar i den saudiledede koalisjonen i Jemen.
Alle søknader som gjelder B-materiell eller flerbruksvarer for militær bruk, blir grundig vurdert på individuelt grunnlag. Dersom det vurderes å foreligge en uakseptabel risiko for at det aktuelle utstyret kan bli brukt til intern undertrykking eller til å begå alvorlige brudd på humanitærretten eller menneskerettighetene, vil lisens ikke innvilges.
Jeg viser for øvrig til mitt svar på spørsmål nr. 2123 (2017-2018) datert 27.august 2018 fra representant Audun Lysbakken (SV).