Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:300 (2018-2019)
Innlevert: 07.11.2018
Sendt: 08.11.2018
Besvart: 16.11.2018 av helseminister Bent Høie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Kan statsråden redegjøre for prosessen, når vedtak om organisering gjøres og hvilke argumenter som vil bli førende for endelig beslutning?

Begrunnelse

Det har pågått en prosess om organiseringen av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), og det er kjent at regjeringen om kort tid vil ta en beslutning om fremtidig organisering. I innspillsprosessen har NKVTS understreket betydningen av å bestå som et uavhengig tverrfaglig kunnskapssenter for å sikre faglig integritet, synlighet og fleksibilitet. Det er viktig å sikre det tverrfaglige nasjonale kunnskaps- og kompetansemiljøet på vold- og traumefeltet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) er sammen med Nordisk institutt for odontologiske materialer (NIOM) og Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge (NUBU) organisert som datterselskaper under statsaksjeselskapet UniRand AS. UniRand AS eies av Universitetet i Oslo. Universitetet har varslet de berørte departementer og Kunnskapsdepartementet at randsoneorganisasjonen UniRand AS skal avvikles.
I samarbeid med Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) og Justis- og beredskapsdepartementet (JD) har det vært gjennomført en koordinert prosess i arbeidet med å finne nye eiere til de tre sentrene. Det har vært avholdt møter med potensielle nye eiere hvor sentrene deltok. De mulige nye eiere for NKVTS er OsloMet, Uni Research/ NORCE AS og Folkehelseinstituttet (FHI). Ledelsen på NKVTS har deltatt på disse møtene. Departementet ba videre om en skriftlig tilbakemelding angående sentrale forhold i vurderingen av framtidig organisatorisk forankring av sentrene. NKVTS fikk spille inn hvilke hensyn de mente det var viktig for nye eiere å belyse. Mulige eieres svar ble oversendt NKVTS. HOD, BLD og JD har hatt møte med ledelse i NKVTS hvor de har presentert sine synspunkter. Ledelsen ved NKVTS har også ved flere anledninger levert skriftlige innspill.
I samarbeid med berørte departement er det utarbeidet en vurdering av ulike organisatoriske tilknytninger for NKVTS. Ledelsen i NKVTS har fått lese igjennom og kommentert utkast til notat i saken. Basert på dette vil regjeringen i nær fremtid komme med en anbefaling om hvem som bør bli nye eier av NKVTS. Det formelle eierskiftet av sentrene må foretas av UniRand i samarbeid med ny eier.
Det sentrale hensyn som vektlegges i vurderingen er at ny organisering skal skape stabile og hensiktsmessige rammer for et sterkt og fremtidsrettet kunnskapsmiljø på vold - og traumefeltet. Da NKVTS ble etablert var det et ønske fra nasjonale myndigheter om at senteret ble lagt til kunnskapsinstitusjoner for å kunne trekke veksler på disse. Alle de tre institusjonene som har gitt tilbakemelding om at de ønsker å bli vurdert som fremtidige eiere av NKVTS, vektlegger den faglige synergien som et hovedargument for deres interesse. Videre er vold og traumatisk stress et tverrfaglig fag- og forskningsmiljø. Det er derfor viktig at organiseringen ivaretar utviklingen av et nasjonalt forsknings- og utviklingsmiljø, samt at faglig autonomi sikres når det gjelder forskningsaktiviteten og innretningen på denne. I tillegg ser regjeringen behov for en robust struktur for videre forvaltning av NKVTS som tar høyde for nye utfordringer, behov fra tjenestene og nasjonale myndigheter.