Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:357 (2018-2019) Innlevert: 13.11.2018 Sendt: 13.11.2018 Besvart: 21.11.2018 av helseminister Bent Høie
Emilie Mehl (Sp): Har statsråden oversikt over hvor mange selvdrap de siste fem år som kan settes i sammenheng med bruk og/eller feilmedisinering av psykofarmaka (antidepressiva, antipsykotika, beroligende, sovemedisiner el.), og hva vil statsråden gjøre for å hindre at psykofarmaka er direkte eller indirekte årsak til selvdrap?
Bent Høie: Ifølge Helsedirektoratet viser en gjennomgang av Dødsårsaksregisteret at det i 2016 var 614 personer som tok sitt eget liv. Av disse kan 41 selvmord settes i sammenheng med forgiftninger av psykofarmaka. Direktoratet opplyser at tallene har vært relativt stabile gjennom de siste fem årene.Når det gjelder sammenhengen mellom selvmord og bruk av psykofarmaka viser Helsedirektoratet til at det er den underliggende psykiske lidelsen som utgjør den viktigste risikofaktoren. Depresjon er den vanligste psykiske lidelsen knyttet til økt selvmordsrisiko. For mange pasienter har psykofarmaka en viktig rolle i behandlingsopplegget, forutsatt riktig terapeutisk bruk og god oppfølging fra behandler. Ifølge Helsedirektoratet er det ikke grunnlag for å tro at bruk av psykofarmaka generelt øker faren for selvmord. Dødsårsaksregisteret gir som utgangspunkt ikke kunnskap om legemidlene er forskrevet av lege eller illegalt anskaffet, om dosene er terapeutiske eller om det er feilbruk eller misbruk. Vi vet heller ikke om det forekommer selvmord hvor personer ikke får behandling med relevante legemidler. Flere undersøkelser viser imidlertid, ifølge Helsedirektoratet, at behandling med psykofarmaka for psykiske lidelser har selvmordsforebyggende virkning. Det vises bl.a. til bruk av litium ved bipolar lidelse. Videre opplyser direktoratet at det synes å være enighet om at bruk av antidepressiver ikke øker selvmordsfaren, men at det fortsatt er usikkerhet rundt bruk av beroligende medisiner og sovemedisiner knyttet til selvmordsfare. Det vises til at disse legemidlene kan ha et potensial for skadelig bruk. Helsedirektoratet har utarbeidet nasjonale faglige anbefalinger om bruk av legemidler for behandling av flere psykiske lidelser, samt vanedannende legemidler. Som ledd i innsatsen for å forebygge selvmord pågår et arbeid i regi av direktoratet for å sikre riktig legemiddelbruk og gode tjenester til pasienter i selvmordsrisiko. Helsedirektoratet har også et pågående oppdrag om å bidra til implementering av "Veiledende materiell for kommunen om forebygging av selvskading og selvmord" i tilrettelegging av sine tilbud. Videre er det gitt et oppdrag til Helsedirektoratet om å vurdere tiltak for riktigere bruk av psykofarmaka for barn og unge med psykiske lidelser. I forbindelse med etablering av pakkeforløpene for psykisk helse og rus vurderes det en oppdatering av gjeldende retningslinjer for depresjon. Kartleggingssystemet for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert behandling som er under etablering vil også bidra til mer kunnskap på dette området.Avslutningsvis kan jeg opplyse om at det skal utarbeides en ny handlingsplan for å forebygge selvmord. Første fase med innhenting av kunnskapsgrunnlag om tiltak med dokumentert effekt er igangsatt.