Skriftlig spørsmål fra Geir Pollestad (Sp) til næringsministeren

Dokument nr. 15:457 (2018-2019)
Innlevert: 26.11.2018
Sendt: 26.11.2018
Besvart: 29.11.2018 av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen

Geir Pollestad (Sp)

Spørsmål

Geir Pollestad (Sp): Det er i media avdekket at turistbutikker betaler provisjon til guider og reiseselskaper for å ta med turistgrupper til deres butikk.
Vil statsråden vurdere lovligheten av denne praksisen og sørge for tiltak for å få slutt på det?

Begrunnelse

Problemstillingen er omtalt i media i sommer. Det vises til DN 26.07.18, 27.07.18, 31.07.18 og 20.08.18. Bergensavisen har også omtalt saken i sommer.
I korte trekk skjer denne virksomheten i form av avtaler om provisjon mellom butikk og guide/reiseselskap for å ta med turistgrupper til deres butikk. Dette bidrar til ulike konkurransevilkår mellom butikker som har slike avtaler og de som ikke har. Det kan også anføres at turistene blir lurt til å betale mer enn nødvendig.
Det er også vanskelig å ha kontroll med de skatte- og avgiftsmessige sidene ved slike avtaler.
Det er uklart om denne praksisen er lovlig etter norske regler. Det er i alle fall ikke i tråd med det som bør være norsk handelsskikk. Denne typen «sydenmetoder» bør det slås klart og tydelig fast at er ulovlig i Norge.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Jeg har merket meg at returprovisjoner oppleves som en utfordring for enkeltbedrifter i reiselivsnæringen. Min vurdering er at slike provisjoner i utgangspunktet ikke er ulovlige. Lovligheten vil likevel avhenge av hvordan ordningen med returprovisjon praktiseres. Graden av åpenhet og opptreden i samsvar med god forretningsskikk er viktig i denne sammenheng. Dersom den egentlige motivasjonen bak f.eks. en positiv omtale av visse reiselivsprodukter fremfor andre holdes skjult, kan man risikere å nærme seg en gråsone for hva som vil kunne regnes som lovlig.
Jeg lytter til næringens bekymringer i denne saken, og vil følge opp ved å se nærmere på omfanget og den faktiske bruken av returprovisjoner i reiselivsnæringen. Dette vil danne grunnlag for å vurdere problemstillingen nærmere. Jeg er åpen for å gjøre endringer i regelverk dersom det skulle vise seg å være nødvendig.
Vi vil nå igangsette arbeidet med å kartlegge omfanget av returprovisjoner. Som del av dette planlegger jeg å kartlegge hvordan returprovisjon faktisk brukes. Dette vil gi grunnlag for å kunne vurdere en eventuell innskjerping av regelverket. Jeg tar sikte på å ha vurderingen klar i løpet av våren 2019.