Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:475 (2018-2019)
Innlevert: 28.11.2018
Sendt: 29.11.2018
Besvart: 05.12.2018 av helseminister Bent Høie

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Hvordan vil helseministeren sikre at kvinner som søker senabort etter 12 uke vil få et likeverdig helsetilbud som er like tilgjengelig som tilbudet er i dag?

Begrunnelse

Regjeringen ba i august helseforetakene om å redusere antallet abortnemnder i Norge til under halvparten – fra 35 til om lag 15, for å sikre kvinner mer lik behandling. De regionale helseforetakene rundt om i landet er nå ferd med å vedta nedleggelsen av abortnemnder.
I Nordland blir dagens seks nemnder redusert til to. I Nord-Norge varsler Helse Nord at antallet nemnder reduseres fra 10 til 5. Dette vil medføre lang reisevei for kvinner i en sårbar situasjon der det haster å få tatt en beslutning. Reduksjonen i antall nemnder har ikke vært debattert i det offentlige rom, noe som oppleves som en snikinnføring av en alvorlig forverring av vilkårene for de som er henvist til å søke senabort.
Gynekolog ved Nordlandssykehuset Vesterålen Kristen Olav Lind har understreket at dette vil gjøre det vanskeligere for kvinner å ta abort. Særlig frykter han at unge jenter og kvinner med lite ressurser vil lide under dette, og understreker at ham oppfatter det som et angrep på kvinners abortrettigheter. Jeg deler denne oppfatningen.
Departementet har begrunnet det store kuttet i antall abortnemnder med at det vil gi større likebehandling. Dette kan løses på mange måter som vil være mindre belastende for abortsøkende kvinner som erfaringsutveksling mellom nemndene eller ved at nemndene reiser og ikke kvinnene.
Videokonsultasjoner har også vært nevnt men oppleves som en dårlig løsning fordi det skaper en avstand og virker upersonlig for kvinner i en livskrise.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Kvinner som søker abort, og som ofte er i en vanskelig situasjon, skal ikke bli møtt på forskjellige måter. Vi må sikre kvinners rettssikkerhet og sørge for at alle får lik behandling, uavhengig av hvilken abortnemnd som behandler søknaden.
I 2017 åpnet regjeringen derfor for en reduksjon i antall nemnder ved å endre abortforskriften. Helseregionene er nå i gang med dette arbeidet.
Oppdraget til de regionale helseforetakene om å redusere antall abortnemnder, er basert på en klar faglig anbefaling både fra Helsedirektoratet og en uavhengig ekspertgruppe. Oppdraget ble gitt etter at forslaget hadde vært på en alminnelig høring og kan ikke sies å være en snikinnføring av endringer.
I mai 2012 gav Helse- og omsorgsdepartementet i oppdrag til Helsedirektoratet å sette ned en uavhengig, faglig ekspertgruppe som skulle gjennomgå regelverket og praksis ved svangerskapsavbrudd etter utgangen av 18. svangerskapsuke.
Et av punktene i gruppens mandat var å vurdere om det er behov for tiltak for å bedre saksbehandlingen i primærnemndene og eventuelt foreslå tiltak.
Gruppen avga sin rapport 8. april 2013. Etter å ha gjennomgått nemndspraksis, pekte ekspertgruppen på betydelige forskjeller i primærnemndenes praksis, blant annet i tilretteleggingen for samtale med kvinnen. Blant annet fant gruppen eksempler på at kvinner ikke ble kalt inn til et felles møte med legene i nemndene, men måtte snakke med legene en av gangen, og at det ikke ble brukt tolk. Gruppen pekte også på at begrunnelsene for vedtakene var av svært varierende kvalitet.
For å styrke kvaliteten på nemndsarbeidet, anbefalte ekspertgruppen at antall primærnemnder reduseres fra 34 til under 17. Ved fastsettelsen av antall primærnemnder mente gruppen at en burde ta hensyn både til antall saker som hver nemnd behandler og geografisk spredning av nemndene og dermed reiseavstand for kvinnene.
I september 2013 fikk Helsedirektoratet i oppdrag av departementet å gå i dialog med de regionale helseforetakene og vurdere hvordan ekspertgruppens forslag kunne følges opp.
Helsedirektoratet svarte på oppdraget og ga sine anbefalinger i brev av 13. oktober 2014 til departementet.
Helsedirektoratet anbefalte å redusere antallet primærnemnder fra 35 til 15. Anbefalingen bygget på en vurdering av volumet av saker i de ulike nemndene, geografisk beliggenhet, reisemuligheter og bosetting, og tilgjengelige ressurser for den enkelte nemnd.
Helsedirektoratet understreket at en reduksjon i antallet primærnemnder ikke ville ha konsekvenser for antallet kvinneklinikker i landet. Kvinner som søker om å få utført svangerskapsavbrudd etter utgangen av tolvte svangerskapsuke skal ha mulighet for å avslutte svangerskapet på samme sted som nemnden sitter, men vil også kunne velge å gjennomføre avbruddet på sitt "hjemsykehus" etter reglene om fritt behandlingsvalg.
20. februar 2017 sendte Helse- og omsorgsdepartementet på høring forslag til endringer i abortforskriften for å legge til rette for at de regionale helseforetakene kunne redusere antall primærnemnder. I høringsnotatet ble det presisert at det er en forutsetning for å redusere antall primærnemnder at de regionale helseforetakene forsikrer seg om at kvinner som vil få lengre reisevei på grunn av reduksjonen, kan få tilbud om å delta i nemndsmøte gjennom tilstrekkelig sikret og tilrettelagt videokonferanse.
I høringsnotatet ble det også foreslått at kvinner som reiser for å delta ved behandling av abortbegjæring i nemnd, skal få dekket sine reiseutgifter uten å betale egenandel.
34 instanser svarte på høringen. Åtte av disse avga ikke uttalelse, mens 26 instanser uttalte seg om forslagene. 13 instanser støttet helt eller delvis forslaget om å oppheve kravet om at det skal være abortnemnd ved alle sykehus som utfører aborter etter 12. svangerskapsuke.
Støtten ble begrunnet blant annet med at et større antall saker til behandling i hver nemnd vil kunne bidra til å øke kvaliteten på nemndbehandlingen, og sikre økt likeverdighet i saksbehandling og vurdering.
11 instanser gikk imot forslaget. De fleste begrunnet dette med at kvinner som ønsker å være tilstede i abortnemnden vil få lengre reisevei, og at det ikke er et tilstrekkelig godt alternativ å tilby samtale via videokonferanse. Flere pekte på at det er vanskelig å få til en god samtale via videokonferanse og at samtalen kan være vesentlig for saksgrunnlaget.
Departementet opprettholdt forslaget i høringen og nødvendige endringer i abortforskriften ble fastsatt ved kongelig resolusjon 25. august 2017. Departementet var enig med ekspertgruppen og Helsedirektoratet i at det er behov for tiltak for å bedre saksbehandlingen i primærnemndene, og for å sikre mer lik praksis ved behandlingen av begjæringer om svangerskapsavbrudd.
Det er et problem at mange nemnder har få saker til behandling per år. I 2015 behandlet ni av primærnemndene færre enn ti søknader. Fem av disse behandlet fem eller færre søknader. Som påpekt av Helsedirektoratet, vil en reduksjon av antall primærnemnder øke erfaringsgrunnlaget i nemndene, og helseforetaket vil lettere kunne sette av fast møtetid for de oppnevnte nemndsmedlemmene. Gode rutiner for nemndsarbeidet vil bli lettere å gjennomføre, og kvinnene sikres på denne måten en mest mulig likeverdig og kvalitetsmessig god behandling.
En reduksjon av antall primærnemnder kan føre til lang reisevei for kvinner som ønsker å være tilstede under nemndsmøtene. Kvinner har rett til å møte og uttale seg til nemnda. Dette vil være et viktig hensyn i vurderingen av hvor mange og hvilke nemnder som bør opprettholdes.
Det er også en forutsetning for å redusere antall primærnemnder at de regionale helseforetakene forsikrer seg om at kvinner som vil få lengre reisevei på grunn av reduksjonen, kan få tilbud om å delta i nemndsmøte gjennom tilstrekkelig sikret og tilrettelagt videokonferanse.
Det ble også vedtatt endringer i pasientreiseforskriften slik at gravide som reiser for å delta ved behandling av begjæring om svangerskapsavbrudd i primærnemnd og sentral klagenemnd ikke skal betale egenandel etter pasientreiseforskriften § 24.
Etter at endringene i abortforskriftene var fastsatt, ba departementet de regionale helseforetakene om å redusere antall sykehus med primærnemnder. De regionale helseforetakene skal ta utgangspunkt i de avveiningene og vurderingene som er lagt til grunn i ekspertgruppens og Helsedirektoratets anbefalinger, samt innspillene i høringen.
Regjeringen mener en reduksjon av antall abortnemnder er et viktig tiltak for å sikre likebehandling og god kvalitet i nemndsbehandlingen. Det er opp til de regionale helseforetakene å gjøre vurderingen av hvilke nemnder som skal legges ned. Dette arbeidet er helseregionene nå i gang med.