Petter Eide (SV): Over fire år etter angrepet på jezidiene august 2014, er situasjonen fortsatt uavklart for jezidiene. Ingen er straffet for overgrepene, og de nærmere 300.000 internt fordrevne har store problemer med å returnere.
Vil Norge ta et internasjonalt initiativ for å straffeforfølge overgriperne, og hva er Norges plan og bidrag for å trygge situasjonen for jezidiene både sikkerhetsmessig og humanitært?
Begrunnelse
August 2014 angrep IS jezidiene i Sinjar. Rundt 5000 ble drept, 6 500 ble tatt til fange og anslagsvis 300 000 ble internt fordrevne. I tilknytning til dette ble Nadia Murad kidnappet av IS, men klarte å rømme i november samme år, etter å ha blitt misbrukt seksuelt. Siden september 2016 har hun vært FNs første goodwillambassadør for overlevende av menneskehandel. Murad mottar fredsprisen i Oslo desember 2018.
De internt fordrevne jezidiene bor i falleferdige flyktningleire under vanskelige kår. Dette tærer dem ned både fysisk, og psykisk. Sikkerhetssituasjonen i området gjør det fortsatt vanskelig for dem å returnere til deres hjemsted. Det er viktig at det internasjonale samfunn tar initiativ til at de ansvarlige overgriperne i IS, som står bak forbrytelsene blir straffeforfulgt.
I februar 2016 fastslo EU-parlamentet i en ny resolusjon at IS begikk folkemord mot religiøse minoriteter i Syria og Irak. I sitt svar på skriftlig spørsmål om saken 15.2.2016, stilte ikke utenriksminister Børge Brende seg bak denne konklusjonen, men skrev at:
«det kan ikke være tvil om at handlingene ISIL har begått er rettet mot en bestemt gruppe og har de ytre kjennetegn av forbrytelseskategorien folkemord».