Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:607 (2018-2019) Innlevert: 15.12.2018 Sendt: 17.12.2018 Besvart: 02.01.2019 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen
Willfred Nordlund (Sp): Er statsråden beredt til å ta ytterligere grep for å forhindre personellflukt som gir manglende levering av tokt med maritime overvåkningsfly (Orion) ved 333 skvadronen på Andøya med dertil fare for mangelfull Norsk overvåkning og beredskap i nordområdene?
Det vises til den siste tids utvikling og statsrådens manglende svar på spørsmål og utfordringer under budsjettdebatten 13.12.18.
Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 17. desember 2018 med spørsmål fra stortingsrepresentant Wilfred Nordlund om statsråden er beredt til å ta ytterligere grep for å forhindre personellflukt som gir manglende levering av tokt med maritime overvåkningsfly ved 333-skvadronen på Andøya, med dertil mangelfull norsk overvåkning og beredskap i nordområdene. Stortinget vedtok i sin behandling av Innst. 62 S (2016–2017) til Prop.151 S (2015–2016) at Andøya flystasjon skal legges ned, samtidig som P-3 Orion skal utfases og nye P-8 Poseidon innfases. Denne regjeringen prioriterer nordområdene høyt, noe anskaffelsen av nye maritime patruljefly viser. Utskiftingen av de aldrende P-3 patruljeflyene med nye P-8 vil gi Norge en betydelig styrking av evnen til maritim overvåking. Den sikkerhetspolitiske situasjonen i våre nærområder, og vår rolle som NATOs øyne og ører i nord, tilsier at det er riktig å prioritere denne kapasiteten nå. En best mulig overgang fra P-3 til P-8 er nødvendig for å kunne opprettholde maritim situasjonsforståelse også i overgangsperioden. Våre P-3 patruljefly nærmer seg slutten på sin tekniske levealder og er blitt mer utfordrende å holde i luften. Det vil alltid være en risiko knyttet til personell- og kompetansebehov ved innfasing av nytt materiell, samtidig som gammelt materiell fases ut og daglige oppdrag skal utføres. Forsvaret arbeider derfor kontinuerlig med å finne gode tiltak og løsninger for personelltilgjengelighet og operative leveranser. Forsvarssjefen har etablert en arbeidsgruppe som jobber med helheten ved omstillingen av 133 luftving og hvordan de operative leveransene best kan ivaretas når luftvingen skal inn i omstilling og nedleggelse. Dette inkluderer også å ivareta personellet og deres kompetanse best mulig. Noe lavere operativ tilgjengelighet i overgangsperioden kan forventes. Stortinget er ved flere anledninger, første gang i Prop. 85 S (2017–2018), informert om en forventet reduksjon i den operative evnen i overgangsperioden. Forsvaret jobber for at perioden skal bli så kort som mulig.