Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:653 (2018-2019)
Innlevert: 20.12.2018
Sendt: 21.12.2018
Besvart: 07.01.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Kommuner har anledning til å regulere gamle deponier til boligformål. På Brånåsen i Skedsmo har vi sett at dette har hatt negative konsekvenser for de som bor på det gamle deponiet.
Hva foretar statsråden seg for å sikre at beboernes helse, sikkerhet og rettigheter blir ivaretatt når det bygges på eldre avfallsdeponier generelt og på Brånåsen spesielt?

Begrunnelse

De siste månedene har vi fått høre om saken fra Brånåsen i Skedsmo hvor et boligfelt er bygget oppå et tidligere avfallsdeponi. Beboerne melder å oppleve store helseplager og psykisk stress grunnet gass fra deponiet. Brånåsen deponi var et kommunalt deponi som var i drift i perioden ca. 1970 - 1991. Deponiet inneholder store avfallsmengder og avfallet er deponert i en periode hvor det var mindre kontroll med hva som ble deponert enn i dag. Det var også tillatt å deponere avfall med organisk innhold i det samme tidsrommet. I nærheten av deponiet er det boliger oppført i 1993/94 og i 2016 ble det bygget ett nytt boligfelt på toppen av deponiet, Nitteberg Hage. (Brev fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Skedsmo kommune datert 13.01.2017).
NGU leverte i 1990 kartlegging av flere fyllinger rundt om i landet. Her ble fyllingene rangerte på en skala fra 1 til 4; 4 - undersøkelser er ikke nødvendig, 3 – undersøkelser er nødvendig ved arealbruksendringer, 2 - undersøkelser er nødvendig, 1 – behov for tiltak. Denne rapporten er gammel, men det har ikke lyktes spørsmålsstiller å finne en oppdatert versjon av rapporten. Miljøpartiet De Grønne bekymrer seg nå for avfallsdeponier rundt om i landet, og kontrollen myndighetene har med disse.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Gjennom planlegging etter plan- og bygningsloven blir det bestemt hvor nye boligområder skal etableres. Det er kommunen som vedtar kommuneplaner og reguleringsplaner. Det er derfor kommunen som må passe på at områder som legges ut til boliger, er egnet til dette formålet, og at området ikke er utsatt for helsefarlig forurensning. Sikring mot forurensning er et viktig hensyn i planleggingen, spesielt der det åpnes for boligbebyggelse ved eller på nedlagte avfallsdeponier. Det skal foretas konsekvensutredning og risiko- og sårbarhetsanalyse i forbindelse med planleggingen. Dette skal sikre at viktige hensyn blir grundig vurdert.
Fylkesmannen skal medvirke i planleggingen, og kan fremme innsigelse til planforslag som ikke i tilstrekkelig grad ivaretar hensynet til forurensning og helse. Dersom det er fremmet innsigelse, og det ikke blir enighet med kommunen, må planen behandles i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Det skal tas hensyn til forurenset grunn også ved behandlingen av byggesaker. Grunn kan bare bebygges dersom det er tilstrekkelig sikkerhet mot fare eller vesentlig ulempe som følge av natur- og miljøforhold. Kommunen kan dersom det er nødvendig, nedlegge byggeforbud eller stille særlige krav til byggingen.
Plan- og bygningsloven gir tilstrekkelige regler for å sikre at helse og forurensning blir ivaretatt i planleggingen og utbyggingen av boligområder. På nettstedet "Miljøkommune" er det gitt veiledning til kommunene om arealplanlegging og forurenset grunn, og om grave- og byggearbeider i forurenset grunn. Veiledningen vil også gjelde for gamle avfallsdeponier. Det kan likevel være hensiktsmessig med mer konkret veiledning til kommunene, for å bidra til at det gjøres gode og riktige vurderinger der det planlegges nye boligfelt ved gamle avfallsdeponier. Klima- og miljødepartementet har derfor bedt om at Miljødirektoratet i løpet av 2019 ser på hvordan de kan forbedre og forenkle sin veiledning til kommunene på deponiområdet.
Jeg viser også til at Miljødirektoratets database "Grunnforurensning" inneholder informasjon om ulike typer forurensning i grunnen, herunder avfallsdeponier. I tillegg kan det nevnes at Folkehelseinstituttet har gjort en oppdatert vurdering av helserisiko, og vurderer om det er behov for å endre de nasjonale helserådene knyttet til boligbygging på eller ved deponier. Et representantforslag om helserisiko ved bygging på gamle avfallsdeponier skal behandles i Stortinget 31. januar.
Det er kommunen som har ansvaret for planleggingen og byggesaksbehandlingen etter plan- og bygningsloven, og det er derfor Skedsmo kommune som følger opp den konkrete saken på Brånåsen. Jeg peker her på at fylkesmannen har gitt kommunen pålegg etter forurensningsloven om å utarbeide handlingsplan og å gjøre undersøkelser av avfallsdeponiet.