Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:712 (2018-2019)
Innlevert: 10.01.2019
Sendt: 11.01.2019
Besvart: 23.01.2019 av helseminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Hva har helseministeren gjort for å følge opp Kvinslandsutvalgets anbefalinger om primærhelsekompetanse i helseforetakenes styre generelt, og i Helse Sør-Øst spesielt?

Begrunnelse

I NOU 2016:25 "Organisering og styring av spesialisthelsetjenesten" skriver utvalget følgende om helseforetaksstyrene på side 210: «Kunnskap om primærhelsetjenesten er viktig kompetanse i styrene, særlig i et samhandlingsperspektiv. Per i dag er det eieroppnevnte styremedlemmer som har kommunal tilknytning (bl.a. kommunelege, fastlege, kommunalsjef, rådmann, ordfører) i 11 av 20 helseforetaksstyrer. Utvalget mener at samhandlingsperspektivet bør styrkes og at det derfor bør være et krav om at alle styrene har medlemmer med kunnskap om primærhelsetjenesten.» utvalget tilrår at det gjøres endringer i vedtektene som innebærer at det går fram at de eieroppnevnte styremedlemmene bør velges slik at styremedlemmene samlet sett har helsefaglig kompetanse, kompetanse om primærhelsetjenesten, forvaltnings- og samfunnskompetanse og tilknytning til universitets- og høgskolesektoren.
I forbindelse med de regionale utviklingsplanene for helseforetakene har det kommet kritikk mot prosessen knyttet til manglende forståelse for samhandlingsperspektivet. Oppgaver og ansvar forventes overført til kommunene uten at disse opplever å få være med på å legge premissene. Dette er et av flere eksempler på at samhandlingsreformen enda ikke er gjennomført i praksis i helsetjenesten. I arbeidet med ny Nasjonal helse- og sykehusplan har statsråden en god anledning til å sørge for å ta ansvar for å få samhandlingsarbeidet på rett spor igjen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: De regionale helseforetakene forvalter viktige samfunnsoppgaver og store ressurser på vegne av fellesskapet. Styrene for de regionale helseforetakene består av både eieroppnevnte styremedlemmer og styremedlemmer valgt av og blant de ansatte. Styrene skal sørge for at virksomheten oppnår de målene som er satt og samtidig drive kostnadseffektivt. Det er derfor viktig at styrene settes sammen slik at de samlet sett har en kompetanse som står i forhold til de oppgavene styret har og de utfordringene helseforetaket står overfor. Styrenes sammensetning skal bidra til at styrene kan balansere ulike interesser og ta en aktiv rolle for å drive og utvikle spesialisthelsetjenesten i tråd med nasjonal helsepolitikk. Jeg har en klar forventing til styrene om at de legger opp sitt arbeid slik at de gjennom gode prosesser sørger for å utveksle nødvendig kunnskap og informasjon med relevante interessenter, blant annet gjennom samhandling med kommunene.
Kvinnslandsutvalgets anbefalinger i I NOU 2016:25 "Organisering og styring av spesialisthelsetjenesten" er fulgt opp bl.a. gjennom omtale i prop. 1 S (2017-2018). Behovet for kompetanse om primærhelsetjenesten blir tatt med i vurderingen når styrene i regionale helseforetak og helseforetak velges. Det gjøres en helhetlig vurdering av styrets sammensetning i det enkelte tilfelle, hvor behov for ulike typer kompetanse, erfaring og mangfold veies opp mot hverandre.
I alle styrer er det personer med erfaring og/eller kompetanse fra kommunesektoren. I styret for Helse Vest RHF er nestleder Tone Berntsen Steinsvåg helsesjef i Haugesund kommune. I styret for Helse Midt-Norge RHF sitter styremedlem Liv Stette som er rådmann i Ålesund kommune. I styret for Helse Nord RHF sitter Kari Jørgensen som er kommuneadvokat i Alta kommune. I styret for Helse Sør-Øst har ingen av medlemmene per tiden en direkte tilknytning til kommunesektoren. Kompetanse om primærhelsetjenesten er likevel ivaretatt blant annet gjennom styremedlem Sigrun Vågeng, nå arbeids- og velferddirektør, tidligere administrerende direktør i kommunesektorens organisasjon, KS.