Skriftlig spørsmål fra Sandra Borch (Sp) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:719 (2018-2019)
Innlevert: 11.01.2019
Sendt: 11.01.2019
Besvart: 18.01.2019 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Sandra Borch (Sp)

Spørsmål

Sandra Borch (Sp): Hvordan vil utdanning og kompetanseheving på mobiliserbart personell tiltenkt 2. bataljon gjennomføres?

Begrunnelse

Regjeringens anbefaling i Landmaktproposisjonen legger opp til at 2. bataljon omdannes til en mekanisert mobiliseringsdisponert bataljon, hvor avdelingen i det daglige bemannes med nødvendig nøkkelpersonell for å forvalte materiell og de mobiliseringsdisponerte mannskapene.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 11. januar 2019 med spørsmål fra stortings-representant Sandra Borch om hvordan utdanning og kompetanseheving for reservepersonell tiltenkt 2. bataljon vil gjennomføres.
Brigade Nord skal utvikles til å bli en fullmekanisert brigade med tre like mekaniserte manøverbataljoner, med forskjellig oppsettingsgrad. Det innebærer at avdelingene har ulik grad av bemanning i fred. 2. bataljon på Skjold omgjøres fra en infanteribataljon til en mekanisert bataljon, basert på en aktiv reserve. I det daglige vil bataljonen være bemannet med nøkkelpersonell, med ansvar for å forvalte avdelingens materiell og reservepersonell samt å planlegge repetisjonsøvelser.
Videreutviklingen av verneplikten og førstegangstjenesten, jf. Prop. 2 S (2017–2018), innebærer blant annet at all grunnleggende soldat- og fagutdanning legges til egne utdanningsavdelinger, i regi av Hærens våpenskole. Disse avdelingene vil utdanne personell til både Hæren og Heimevernet, inkludert 2. bataljon. Vernepliktige soldater som blir disponert i 2. bataljon vil i hovedsak ha gjennomført førstegangstjenesten i Hærens avdelinger, som eksempelvis øvrige bataljoner i Brigade Nord og Finnmark landforsvar. I tillegg til fire måneders grunnutdanning, vil soldatene ha 8 eller 12 måneders operativ erfaring i disse avdelingene før de etter endt førstegangstjeneste disponeres til 2. bataljon.
Videre trening og øving vil basere seg på jevnlige repetisjonsøvelser på lik linje med øvrige deler av den aktive reserven. Hvordan dette skal gjennomføres konkret er noe Forsvaret jobber med som del av arbeidet med å gjennomføre vedtakene som er fattet om den videre utviklingen av landmakten.