Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:724 (2018-2019)
Innlevert: 11.01.2019
Sendt: 14.01.2019
Besvart: 23.01.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Under behandlingen av stortingsmeldingen Natur for livet imøteså energi- og miljøkomiteen at IBAer (Important Bird and Biodiversity Areas) ble prioritert i forbindelse med det fylkesvise suppleringsvernet. Prosessen for å verne natur som ikke er godt nok dekket av vern er i gang, men i anbefalingene fra Miljødirektoratet til landets fylkesmenn er ikke Stortingets ønske om IBA-prioritering fulgt opp. Hva vil ministeren gjøre for å sikre beskyttelsen av disse, og vil det bli gjort noe i forbindelse med suppleringsvernet?

Begrunnelse

Fylkesmennene jobber i disse dager med å foreslå områder i sine respektive fylker, men Miljødirektoratet har i sitt oppdrag til Fylkesmennene ikke lagt stor vekt på Stortingets ønsker i forb. med behandlingen av Natur for livet. I Miljødirektoratets rapport «Forslag til plan for supplerende vern. Miljødirektoratets anbefalinger», legges føringer for fylkesmennenes videre arbeid.

Utdrag fra rapporten om IBA:

Norsk Ornitologisk forening har etablert såkalte "Important Bird Areas" (IBA). Mange av disse IBA-ene omfatter verneområder i dag, men ofte er IBA-ene større i utstrekning enn dagens verneområder er. Mange av IBA-ene ligger også i områder med marine naturtyper som ikke inngår i det supplerende vernet. Etablering eller utvidelse av verneområder i IBA-områder vil være aktuelt så lenge de bidrar til å oppfyller manglene i vernet (jf. tabell 1 og figur 1).
Tabell 1 viser Miljødirektoratets produserte oversikt over udekket vernebehov for naturtyper fordelt på norske fylker, basert på NINAs rapport Naturfaglig evaluering av norske verneområder fra 2010. Figur 1 er basert på samme rapport, og er utledet fra inndelingen av vegetasjonssoner i Norge. Slik Miljødirektoratet har lagt sine føringer gis ikke IBAer prioritet. Tvert i mot er de etter direktoratets anbefalinger kun aktuell for vern dersom de oppfyller Miljødirektoratets utvalgte anbefalinger av vern av naturtyper. Noen lignede avgrensinger settes ikke for utvidelser av Ramsar-områder, der det også henvises til Stortingets behandling av Natur for livet.

Om Ramsar:

Det er tidligere gjennomført en vurdering av avgrensingen til norske Ramsarområder. Det ble da vurdert om avgrensingen ivaretok den økologiske funksjonen til områdene. Resultatene viser at avgrensingen til en rekke Ramsar-områder ikke ivaretar de økologiske funksjonene og at det er behov for utvidelser. Utvidelse av Ramsar-områder skal prioriteres i det supplerende områdevernet, jf. også omtalen i naturmangfoldmeldingen og Stortingets behandling av meldingen.
Gjennom Miljødirektoratets anbefalinger til fylkesmennene er det fare for at vi glipper muligheten til å beskytte av internasjonal betydning, som er essensielle for den langsiktige overlevelsen av de fugleartene som forekommer der. I 2015 presenterte Artsdatabanken sitt arbeid med revideringen av den nasjonale rødlisten for arter. Av totalt 232 vurderte fuglearter ble 82 (35 %) satt på den norske rødlisten. Vi har i tillegg 21 arter som enten hekker her, lander her under trekket eller overvintrer, som er inkludert i den globale rødlisten fra Verdens naturvernunion (IUCN). Beskyttelse av disse artenes leveområder vil være et målrettet forvaltningstiltak for å forbedre artenes leveforhold.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Jeg er glad for at representanten Haltbrekken er opptatt av, og følger med på den pågående prosessen med supplerende vern. Dette er et viktig arbeid der målet er å ta vare på truede arter og naturtyper og sikre et representativt utvalg av norsk natur for kommende generasjoner.

Nå pågår arbeidet i fylkene med å identifisere områder som kan være aktuelle for et senere vern. Miljødirektoratet vil vurdere fylkesmennenes forslag og på bakgrunn av dette, utarbeide en nasjonal oversikt over områder som kan være aktuelle for supplerende vern. Deretter vil det bli tatt en beslutning om hvilke enkeltområder det skal startes verneplanprosess for.

Norsk Ornitologisk forening har etablert såkalte "Important Bird Areas" (IBA). Mange av disse IBA-ene omfatter verneområder i dag, men ofte har IBA-ene større utstrekning enn dagens verneområder har. Selv om IBA-områdene ikke ble spesifikt nevnt i oppdraget til fylkesmennene, er etablering eller utvidelse av verneområder i IBA-ene aktuelt der det bidrar til å ta vare på truet natur og til å sikre et representativt utvalg av norsk natur. Tilsvarende vurderinger vil bli gjort i forbindelse med Ramsar-områdene, som også Energi- og miljøkomiteen nevnte spesielt i behandlingen av Meld.St.14 (2015-2016) Natur for livet – Norsk handlingsplan for naturmangfold.