Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:790 (2018-2019)
Innlevert: 22.01.2019
Sendt: 23.01.2019
Besvart: 28.01.2019 av justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): I 2017 kom rapporten Tro, håp og forfølgelse 2. Rapporten viser svakheter i utlendingsforvaltningen som ikke sikrer tilstrekkelig vern av konvertitter slik folkeretten krever. De anbefaler at spørsmål om trosidentitet, bør behandles etter samme modell som spørsmål om seksuell legning, for å unngå å sende konvertitter tilbake til forfølgelse eller til å måtte skjule sin tro ved retur.
Er statsråden enig og vil endringer i tråd med dette bli gjort?

Begrunnelse

NOAS første rapport om konvertitters stilling i asylbehandlingen i Norge kom i 2014. I 2017 fulgte de opp med en rapport om situasjonen for iranske konvertitter, i samarbeid med Den norske kirke, Norges Kristne Råd og Stefanusalliansen. Rapporten konkluderer med en klar anbefaling om at konvertittsaker, det vil si spørsmål om trosidentitet, bør behandles etter samme modell som spørsmål om seksuell legning, for å unngå å sende konvertitter tilbake til forfølgelse eller til å måtte skjule sin tro ved retur.
Rapporten belyser mangler og svakheter ved utlendingsforvaltningens og domstolenes vurdering som fører til at personer som har behov for beskyttelse ikke får tilstrekkelig vern slik den internasjonale folkeretten krever. Rapporten dokumenterer videre forholdene for iranske konvertitter og hvilken risiko de utsettes for. Rapporten gir også et internasjonalt perspektiv på rettspraksis for konvertitter og går igjennom nyere konvertittsaker.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Av regjeringens politiske plattform som ble undertegnet 17. januar i år (Granavolden-plattformen) fremgår det blant annet at regjeringen vil:

• «Vurdere praksis i klagesaker som knytter seg til forfølgelse på grunn av religion»,
og
• «Sikre at det avholdes nemndsmøte med personlig oppmøte og at det gis mulighet til å føre vitner under nemndsmøte i Utlendingsnemnda i asylsaker der vurderingstemaet er troverdigheten ved en konvertering. Den utvidede adgangen til personlig oppmøte gjelder kun én gang i hver sak».

Arbeidet med å følge opp tiltakene i plattformen begynner nå, og følgelig kan jeg ikke på nåværende tidspunkt si noe nærmere om hvilke endringer dette arbeidet vil resultere i.