Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:856 (2018-2019)
Innlevert: 31.01.2019
Sendt: 31.01.2019
Besvart: 08.02.2019 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Støtteordningen “Opplysningsarbeid for fred” ble avviklet i Statsbudsjettet for 2018 og kuttet videreført i 2019. Noen av de rammede organisasjonene fikk øremerket midler i budsjettforliket, men et angivelig “arbeidsuhell” førte til at Nei til atomvåpen (NTA) står uten støtte. NTA har fått signaler om at det likevel finnes midler å søke på.
Når og hvor vil en slik støtteordning komme, og vil den være slik at NTA og andre som driver sitt arbeid i Norge kvalifiserer til å søke?

Begrunnelse

En rekke norske fredsorganisasjoner mottok tidligere statsstøtte gjennom ordningen “Opplysningsarbeid for fred” under postene 118.71 og 164.72, men Solberg-regjeringen avviklet denne i Statsbudsjettet for 2018. Avviklingen er videreført i budsjettet for 2019. Kuttet rammet norske organisasjoner som driver med informasjonsarbeid i Norge rundt forskjellige fredspolitiske temaer.
I budsjettforliket mellom regjeringen og KrF ble det i høst øremerket midler til enkelte av de rammede organisasjonene, men Nei til atomvåpen (NTA) mistet all støtte i det som overfor dem ble beskrevet som et “arbeidsuhell” i deres kontakt med representanter fra regjering og regjeringspartier. Organisasjonen frykter også at eventuelle støtteordninger vil bli lagt under bistandsbudsjettet, og at de dermed risikerer å diskvalifiseres for midlene siden de ikke primært driver med bistand. Dette var begrunnelsen da støtten til ICAN-kampanjen ble kuttet for et par år siden.
Vi er ikke tjent med et samfunn hvor støtte til sivilsamfunnsorganisasjoner blir en politisk kasteball. Den store usikkerheten avviklingen av “Opplysningsarbeid for fred” har satt organisasjonene i, har ført til at flere har sett seg nødt til å si opp både kontorer og ansatte, og Fredshuset i Oslo stengte dørene i januar i år. Vedvarende økonomisk usikkerhet går på bekostning av genuint opplysningsarbeid og effektiv ressursbruk. Uten faste og forutsigbare økonomiske rammer er det vanskelig å sikre og videreføre den profesjonaliteten og kompetansen som kreves for å opprettholde aktivitet og sikre frivillig engasjement.
De Grønne ser med glede på at Granavolden-plattformen slår fast at Regjeringen vil “Opprette en søkbar støtteordning for norske organisasjoner som jobber med fred og nedrustning”, og håper denne vil kunne fylle tomrommet etter “Opplysningsarbeid for fred”. Dessverre er det fortsatt uklart når denne kommer på plass, om ordningen vil omfatte organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge og om norske fredsorganisasjoner vil være i stand til å fortsette sin drift frem til dette kommer på plass.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Totale bevilgninger til nedrustning har økt fra 2018 til 2019.
Allerede i budsjettforslaget for 2019 ble det etablert en tilskuddsordning på 02-området, som del av posten 118.72 Nedrustning, ikke-spredning og kjernefysisk sikkerhet. I Granavolden-plattformen stadfestes at regjeringen vil etablere en søkbar støtteordning for norske organisasjoner som jobber med fred og nedrustning.
Ordningen kommer i tillegg til øremerkingen til organisasjonene ICAN, Norske leger mot atomvåpen og Norges fredsråd.
Ordningen vil se arbeidet for nedrustning mer i sammenheng med andre globale sikkerhetsutfordringer. Dette gjelder også tiltak i utviklingsland som støttes over post 151.71 Globale sikkerhetsspørsmål og nedrustning.
Departementet tar sikte på utlysning av ordningen på www.regjeringen.no i midten av februar. Den vil støtte ulike typer tiltak for nedrustning i tråd med regjeringens mål for posten. Selv om opplysningsarbeid ikke er et spesifikt mål utelukker ikke ordningen støtte til dette formålet.