Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helseministeren

Dokument nr. 15:885 (2018-2019)
Innlevert: 04.02.2019
Sendt: 04.02.2019
Besvart: 07.02.2019 av helseminister Bent Høie

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil ministeren vurdere å inkludere naltrekson i LAR-behandlingen?

Begrunnelse

Regjeringen legger i sin nye politiske plattform vekt på en mangfoldig rusbehandling. Både gjennom videreføring av opptrappingsplanen for rus, utvidelse og styrking av LAR-behandling samt oppstart av ny rusreform. For meg er likevel det viktigste målet om at de som ønsker et liv i rusfrihet også skal få styrket hjelp og oppfølging til dette.
I en banebrytende studie har forskere ved SERAF, UiO under ledelse av prof. Tanum sammenliknet effekten av injeksjoner med langtidsvirkende naltrekson, med effekten av suboksone blant heroin- eller opioidavhengige personer som nylig har gjennomgått avrusning. Hovedfunnet er at behandling med langtidsvirkende naltrekson ga en betydelig større reduksjon i bruk av rusmidler enn suboksone.
I henhold til Tanum er fordelen med naltrekson blant annet at det ikke er vanedannende og at det ikke gir abstinenser. Naltrekson er heller ikke ment som en livslang behandling, slik annen LAR-medisin gjerne er. Disse sprøytene skal gi pasientene et tidsvindu med klart hode som de skal bruke til å komme seg ut av det sporet de er i. Videre viser han til at det ikke er nok å bli edru eller nykter. Rusmestring er en ting men du skal mestre selve livet også. Derfor er oppfølgings- og rehabiliteringsbiten en av grunnene til at forskerne mener at Naltrekson skal inn i LAR-behandlingen.
Jeg har hatt møte med mange mennesker i og rundt prosjektet og har sett og hørt de positive resultatene etter den første 3-årige kliniske studien. Nå er en ny studie igangsatt, denne gang utvidet med fokus på psykisk og sosial oppfølging av deltakerne.
I regjeringserklæringen fremgår det at regjeringen vil Inkludere flere legemidler og sørge for økt valgfrihet i LAR. Jeg tolker dette som et godt tegn for rusomsorgen og håper naltrekson kan bli tatt inn som tillegg i dagens LAR når de nasjonale retningslinjene skal revideres i løpet av 2019.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er riktig som representanten Hjemdal viser til i begrunnelsen for spørsmålet at det er et eget punkt i den politiske plattformen om å "inkludere flere legemidler og sørge for økt valgfrihet i LAR". Som kjent arbeider Helsedirektoratet nå med å revidere gjeldende retningslinje for LAR. Dette arbeidet skal etter planen være ferdig før sommeren 2019. I arbeidet inngår også å vurdere grunnlaget for å inkludere flere legemidler i LAR. Formålet med dette er nettopp å ivareta en større valgfrihet for den enkelte pasient. Innføring av nye medikamenter må imidlertid være basert på en grundig vurdering av all tilgjengelig kunnskap og forskning om det enkelte preparat.
Jeg er kjent med forskningsprosjektet om langtidsvirkende naltrekson og de foreløpige lovende resultatene dette prosjektet kan vise til. Det vil være opp til Helsedirektoratet å vurdere grunnlaget for eventuelt også å inkludere naltrekson i LAR.