Skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:900 (2018-2019)
Innlevert: 05.02.2019
Sendt: 06.02.2019
Besvart: 11.02.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): I sin rapport Dokument 3:5 (2017–2018) Riksrevisjonens undersøkelse av forvaltning og bruk av arbeidsmarkedstiltak i NAV ble det funnet flere alvorlige mangler ved tiltaksapparatet og Navs arbeid med tiltaksdeltakere.
Hva er gjort for å følge opp riksrevisjonens anbefalinger?

Begrunnelse

I sin rapport Dokument 3:5 (2017–2018) Riksrevisjonens undersøkelse av forvaltning og bruk av arbeidsmarkedstiltak i NAV fant flere alvorlige mangler ved tiltaksapparatet og Navs arbeid med tiltaksdeltakere. Riksrevisor, Per-Kristian Foss, uttalte at resultatene var nedslående.
Hovedfunnene i rapporten var:

· Mange tiltaksdeltakere kommer ikke i arbeid etter at de har avsluttet arbeidsmarkedstiltak
· Arbeids- og velferdsetaten dokumenterer i varierende grad om arbeidsmarkedstiltaket er nødvendig og hensiktsmessig
· En stor andel brukere har ikke aktivitetsplan ved oppstart på tiltak, som er en rettighet etter NAV-loven
· Mangelfull oppfølging av tiltaksdeltakere fra NAV-kontorene
· Svakheter ved myndighetenes styring og rapportering av bruken av arbeidsmarkedstiltakene

Riksrevisjonen anbefalte i februar 2018 at Arbeids- og sosialdepartementet:

· Tar initiativ til å styrke NAVs arbeid slik at personer med behov for arbeidsrettet bistand fra NAV får nødvendige og hensiktsmessige tiltak uten unødvendig ventetid.
· Ber Arbeids- og velferdsdirektoratet om å iverksette tiltak som gir informasjon om i hvilken grad den innførte standarden fra 2016 for obligatorisk bruk av aktivitetsplan etterleves i NAV-kontorenes oppfølgingsarbeid.
· Sørger for at arbeids- og velferdsetaten styrker oppfølgingen av deltakere på arbeidsmarkedstiltak, og iverksetter tiltak for å forbedre NAVs rapportering av oppfølgingen.
· Iverksetter nødvendige tiltak for å videreutvikle både departementets og direktoratets styring og rapportering, slik at det i større grad framskaffes relevant styringsinformasjon om arbeidsmarkedstiltakenes kvalitet og resultatoppnåelse.

I innstilling fra Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité, Innst. 311 S (2017-2018), støtter komiteen rapportens anbefalinger.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: På bakgrunn av Riksrevisjonens rapport har departementet i tildelingsbrev til Arbeids- og veferdsdirektoratet bedt om at etaten gjennomfører nødvendige tiltak for å følge opp Riksrevisjonens anbefalinger.
Det omfatter tiltak for å forbedre overgangen fra arbeidsmarkedstiltak til arbeid, og hvordan resultatene skal registreres og rapporteres. Videre gjelder det å få på plass saksbehandlingsrutiner som sikrer at alle brukere som har behov for arbeidsrettet bistand for å komme i arbeid, får utarbeidet en aktivitetsplan, og at vedtak om arbeidsmarkedstiltak oppfyller forvaltningslovens krav.
Etaten er også bedt om legge bedre til rette for at brukerne får nødvendig oppfølging i
tiltaksperioden. Direktoratet skal særlig vurdere om NAVs oppfølging av tiltaksdeltakere i bl.a. arbeidstreningstiltaket er blitt styrket som følge av nytt regelverk og økte ressurser.
Arbeids- og velferdsdirektoratet skal rapportere på status og framdrift for nødvendige forbedringstiltak i årsrapporten for 2018. Denne vil foreligge i mars i år.
I 2019 følger departementet opp saken gjennom etatsstyringsmøter med Arbeids- og velferdsdirektoratet, og ved at etaten rapporterer om videre framdrift i oppfølgingen av Riksrevisjonens anbefalinger gjennom etatsstyringsmøter og den løpende virksomhetsrapporteringen.