Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:970 (2018-2019)
Innlevert: 13.02.2019
Sendt: 14.02.2019
Besvart: 21.02.2019 av justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Kan statsråden gi en oversikt over, per dags dato, hvilke kommuner som har signert samarbeidsavtale med politiet, og hvilke som ikke har signert?

Begrunnelse

Det bes om at oversikten gis per politidistrikt og med samtlige kommuner.
5. desember 2018 ble det opplyst på politiet.no at 193 av 422 kommuner hadde signert avtaler med sitt lokale politi. Ifølge politiforum.no 27. desember 2018 nekter en rekke kommuner å skrive under samarbeidsavtalen fordi tjenesten som leveres er for dårlig, mangelfull eller usikker. Det vises blant annet til Kragerø og Drangedal.
Ordfører i Halsa kommune uttrykker i artikkelen misnøye med den nye samarbeidsavtalen, som han mener er urealistisk å etterleve for politikontakten, og sier blant annet: "Innholdet i avtalen bar mer preget av å være en festtale enn å beskrive virkeligheten. (...) Uten at innholdet i polititjenesten vies særlig oppmerksomhet eller at stedlig politi gis tilstrekkelige ressurser for å gi en god polititjeneste," og videre: "Politiet kunne invitert til en grundig dialog om trygghet og beredskap i alle kommuner og lokalsamfunn de betjener".
Ekstern lenke: https://www.politiet.no/aktuelt-tall-og-fakta/aktuelt/nyheter/2018/12/05/nar-halvparten-av-kommunene-har-inngatt-avtale-politiet/

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Jeg er opptatt av å sikre et operativt, synlig og tilgjengelig politi, med kapasitet til å forebygge, etterforske og påtale kriminelle handlinger. Nærpolitireformen består både av strukturendringer og endringer i politiets systemer, arbeidsmetoder og måte å jobbe på som bidrar til å heve kvaliteten på polititjenestene.
En av grunnpilarene i reformen er lokalt samarbeid og lokale samarbeidsavtaler. Politimestrene skal gjennom sin planlegging, styring og kontroll sikre at polititjenestene ivaretar innbyggernes behov. Samtidig er det slik at trygghetsskapende arbeid lokalt krever innsats fra flere parter. Gjennom samarbeidsavtaler, politiråd og politikontakter får vi etablert et gjensidig og strukturert samarbeid mellom politi og kommune.
En samarbeidsavtale er basert på frivillighet fra kommunenes side. Politidirektoratet opplyser om at det er inngått avtaler mellom politidistriktene og 236 av 422 kommuner. I løpet av desember, januar og februar er det registrert 46 nye avtaler om tjenestetilbud, og et betydelig antall avtaler er i prosess.
Mange kommuner ønsker å behandle avtalene i politiske organ, noe som kan ta noe tid, og flere kommuner har informert politidistriktet om at de ønsker å avvente samarbeidsavtaler til etter en forestående kommunesammenslåing. Det er også enkelte kommuner som ikke ønsker å signere en avtale med det lokale politiet begrunnet i at tjenestetilbudet fra politiet ikke er godt nok.
Jeg vil likevel presisere at politiet vil fortsette å levere gode polititjenester i hele landet uavhengig om det foreligger samarbeidsavtaler.

Vedlegg i pdf-format