Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til eldre- og folkehelseministeren

Dokument nr. 15:1031 (2018-2019)
Innlevert: 20.02.2019
Sendt: 20.02.2019
Besvart: 26.02.2019 av eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Vil det bli en reduksjon i tilskuddsbeløpet til oppfølging av Folkehelseprogrammet i årene fremover, hvordan er denne reduksjonen i så fall tenkt gjennomført, og hvilke konkrete konsekvenser vil dette få for de kommende tildelingene til Agder?

Begrunnelse

Aust-Agder og Vest-Agder ble som to av de første fylkene tatt opp i «Program for folkehelsearbeid i kommunene» (Folkehelseprogrammet). Et program som kan bidra til å løfte arbeidet med de levekårsutfordringene landsdelen står ovenfor. I 2017 og 2018 har Agder fått 14 millioner årlig til dette.
Via fylkesordføreren i Aust-Agder, har jeg nå blitt gjort kjent med at programkoordinatoren for Folkehelseprogrammet i Agder varsler om at man fra Helsedirektoratet har fått beskjed om at man fremover vil få en betydelig lavere årlig bevilgning enn det som er blitt gitt hittil.
Programkoordinatoren viser i den forbindelse til at det nylig har vært avholdt et møte med Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet, der det har blitt gitt klart uttrykk for et betydelig lavere ambisjonsnivå fremover, enn det som var tilfellet ved oppstart i 2017. Dette vil i så fall svekke Agders muligheter for å jobbe med sine viktige levekårsutfordringer.

Åse Michaelsen (FrP)

Svar

Åse Michaelsen: Den samlede tilskuddsrammen for program for folkehelsearbeid i kommunene (folkehelseprogrammet) over kap. 714, post 60 er 77 mill. kroner i 2019. Folkehelseprogrammet har et tidsperspektiv på ti år, før tilskuddsmidlene som i dag forvaltes av Helsedirektoratet etter planen skal innlemmes i rammetilskuddet til fylkeskommunene. Det er ikke lagt opp til en reduksjon i den samlede tilskuddsrammen i denne perioden.
Folkehelseprogrammet startet opp i Agder-fylkene, Oslo, Vestfold, Oppland og Østfold i 2017 med til sammen 46,1 mill. kroner i tilskuddsramme. Det ble lagt opp til å utvide programmet til å omfatte alle fylker i løpet av 2018 og 2019. Tilskuddsrammen ble økt med 25 mill. kroner i 2018. Da ble Trøndelag, Akershus, Telemark, Finnmark og Hordaland inkludert i programmet.
For 2019 ble det bevilget en økning i tilskuddsrammen på 5 mill. kroner. Årets økning gir ikke rom for å inkludere alle fylkene uten å justere tilskuddene til de fylkene som allerede har etablert programmet. Helse- og omsorgsdepartementet har derfor bedt Helsedirektoratet om å vurdere om fylker som har deltatt i programmet fra 2017 og 2018 kan få en nedjustert tilskuddsramme fra 2019. Forutsetningen er at omfordelingen i minst mulig grad skal gå utover planlagte eller påbegynte tiltak i kommunene. Dette for å sikre at de sju fylkene Troms, Nordland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Rogaland, Buskerud og Hedmark, som til nå har stått utenfor programmet, skal få tilbud om å delta fra 2019.
Helsedirektoratet ga de første fem programfylkene, Agder-fylkene, Oslo, Vestfold, Oppland og Østfold, tilsagn om støtte i fem år fra 2017. Helsedirektoratet vil utvide dette tilsagnet med ett år til 2022, med forbehold om Stortingets bevilgning. Helsedirektoratet har gitt de første fem fylkene signaler om at det blir en reduksjon i tilskuddet som står i forhold til utvidelsen av tilskuddsperioden. Ut over denne endringen, vil det ikke bli foretatt endringer i tilskuddene for 2019.
Jeg er opptatt av at tilskuddsmidlene i løpet av programperioden, fram til 2027, skal komme flest mulig kommuner til gode og at tilskuddsbeløpene ikke skal slå urimelig ut mellom fylkene. I denne perioden vil fordelingen mellom fylkene kunne justeres, og jeg kan ikke utelukke at det kan bli aktuelt å gjøre enkelte justeringer mellom fylkene allerede fra 2020. Helsedirektoratet har gitt fylkene signaler om at tildelingen for 2019 vil bli slik de ble forespeilet i tilskuddsbrevet for 2018, men at fylkene må planlegge for at det kan bli endringer i tildelingen fra 2020.