Skriftlig spørsmål fra Ingjerd Thon Hagaseth (V) til helseministeren

Dokument nr. 15:1040 (2018-2019)
Innlevert: 20.02.2019
Sendt: 21.02.2019
Besvart: 01.03.2019 av helseminister Bent Høie

Ingjerd Thon Hagaseth (V)

Spørsmål

Ingjerd Thon Hagaseth (V): Mener statsråden at et svekket tilbud ved Kringsjåtunet, barne- og ungdomsenheten i Gjøvik og på Sanderud er i tråd med Regjeringens satsing på psykisk helse til barn og unge?

Begrunnelse

Regjeringsplattformen har et eget kapittel om psykisk helse som sier at «regjeringen vil gi et særlig løft for barn og unges psykiske helse gjennom en egen opptrappingsplan». I lys av dette framstår det som underlig at Sykehuset Innlandet (SI) likevel velger å trappe ned det psykiske helsetilbudet, spesielt rettet mot barn og unge, flere steder i Oppland, som på Kringsjåtunet i Lillehammer, barne- og familieenheten i Gjøvik og på Sanderud. Enhetene beskriver alle et stort behov for tjenestene og en økende pågang der folk står i kø for å få plass. Det er samtidig en forventning om at ventetiden går ned i helseforetakene.
Argumentet for nedbyggingen av døgnbaserte tilbudet er at mere skal løses poliklinisk og i samarbeid med kommunen. Her legger SI til grunn en forutsetning som ikke er på plass. De aktuelle kommunene har i forsvinnende liten grad bygd opp en slik kapasitet eller kompetanse på dette området pr i dag. Helseministeren sa i Stortingets spørretime 14.11.18 at tilbud i spesialisthelsetjenesten ikke skal legges ned før kommunene er i stand til å tilby et like godt eller bedre tilbud. En rask nedbyggingen av døgnplassene i psykiatrien generelt og i ungdomspsykiatrien spesielt uten at kommunene er forberedt, er risikabelt og kan gå ut over nødvendig helsehjelp til sårbare ungdommer.
Et annet spørsmål er om denne typen helsetilbud i like stor grad som somatiske er egnet til å løses poliklinisk.
Sykehus Innlandet må spare for å få et nytt sykehus og begrunner kuttene med at de har mistet Kongsvinger. Umiddelbart er det vanskelig å forstå hvorfor bortfallet av et somatisk sykehus sør i Hedmark skal føre til kutt i psykiatrien nord i Oppland.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er riktig at regjeringen vil løfte satsingen på psykisk helse, med særlig vekt på psykisk helse for barn og unge. Dette vil både innebære satsning på forebygging og på bedre tjenester i kommuner og i spesialisthelsetjeneste. Regjeringen vil i løpet av våren legge fram en opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse.
Spørsmålet fra representanten Hagaseth har vært forelagt Helse Sør-Øst RHF. Det regionale foretaket viser til at Sykehuset Innlandet de siste årene har satset på flere spesialiserte polikliniske tilbud innenfor barne- og ungdomspsykiatrien som gir gode resultater og hjelp til pasienter som tidligere hadde behov for innleggelser av kortere eller lengre varighet.
Helse Sør-Øst RHF viser videre til at endringene som nå gjennomføres i barne- og ungdomspsykiatrien i Sykehuset Innlandet skjer i tett samarbeid mellom poliklinikker og døgnenheter, og innebærer en dreining av tilbudet slik at det er bedre tilpasset pasientgruppens behov. Det arbeides for at flere barn og ungdommer kan få tilbud poliklinisk og ambulant i hjemmet med mål om å redusere behovet for innleggelse i døgnenhet. Overfor Helse Sør-Øst understreker Sykehuset Innlandet at disse endringene ikke medfører bruk av færre ressurser på psykisk helsevern, men at ressursene blir brukt til behandling som er i tråd med den faglige utviklingen som skjer i hele Norge.
Det opplyses videre at i tillegg til endringer som følge av den faglige utviklingen, må hele helseforetaket gjennomføre omstillinger som følge av endret opptaksområde. Sykehustjenestene for befolkningen i Kongsvingerregionen ble den 1. februar 2019 overført fra Sykehuset Innlandet HF til Akershus universitetssykehus HF. Overføringen av Kongsvinger opptaksområde innebærer at det blir 10 prosent færre pasienter i opptaksområdet til Sykehuset Innlandet HF. Dette berører også barne- og ungdomspsykiatrien. Barn og ungdommer i Kongsvingers opptaksområde som tidligere fikk sin behandling ved Sykehuset Innlandet, vil nå få tilbudet ved Akershus universitetssykehus.
Helse Sør-Øst viser avslutningsvis til at den faglige utviklingen og tilpasninger til endret opptaksområde er bakgrunnen for at Sykehuset Innlandet, divisjon Psykisk helsevern, nå reduserer med totalt seks til sju døgnplasser for barn og ungdom. Reduksjonene fordeler seg med én plass på barne- og familieenheten på Gjøvik, ett team tilsvarende tre plasser på Kringsjåtunet og to-tre plasser ved utredningsenheten på Sanderud. Samtidig blir døgnenhetene, akuttenheten og utredningsenheten i barne- og ungdomspsykiatrien ved Sanderud slått sammen under én felles ledelse. Dette vil gi en økt fleksibilitet i utnyttelse av døgnplassene.
Helse Sør-Øst RHF viser til at Sykehuset Innlandet HF etter disse tilpasningene vurderer å fortsatt ha en god døgnbehandling innen barne- og ungdomspsykiatrien. Jeg viser til dette og til at jeg vil komme tilbake til Stortinget mht. de regionale helseforetakenes prioritering av psykisk helse og tverrfaglig spesialisert behandling (den gylne regel) for 2019.