Skriftlig spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1061 (2018-2019)
Innlevert: 22.02.2019
Sendt: 22.02.2019
Besvart: 01.03.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): Vil regjeringen ta initiativ til å stimulere til økt treplanting og skjøtsel av skog som et klimatiltak?

Begrunnelse

I forbindelse med statsbudsjettet ble forsøksprosjektet for treplanting avsluttet. Nylig fikk vi en studie av Thomas Crowther som arbeider ved The Crowther Lab ved Den tekniske høyskolen i Zürich som viste at ved å plante tusen milliarder trær de neste årene, kan man nøytralisere alle menneskeskapte CO₂-utslipp for de neste ti årene.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Som representanten påpeker er skogplanting viktig for å fange CO2 og nøytralisere menneskeskapte klimautslipp. FNs klimapanel er også tydelige på at skog og arealbruk er viktig i klimasammenheng. Både økt bruk av biomasse og økt skogareal er nødvendig for å nå klimamålene.
Planting av skog på nye arealer som klimatiltak, og utvikling av miljøkriterier for dette, er ett av oppfølgingspunktene fra klimaforliket som ble vedtatt av Stortinget i 2012. Skogplanting på nye arealer vil øke opptaket i skog og gi økt tilgang på miljøvennlig råstoff i framtiden. Skogplanting må være tuftet på faglige avveininger mellom klima-, miljø- og næringshensyn. Regjeringen startet i 2015 en treårig pilotfase om treplanting. Målet er å høste erfaringer med blant annet klimaeffekt, miljøkriterier og gjennomføring. Pilotfasen har vært ledet av Miljødirektoratet, i tett samråd med Landbruksdirektoratet. Den treårige pilotfasen er nå avsluttet, og rapporten vil bli offentliggjort i løpet av kort tid. Regjeringen vil avgjøre det videre arbeidet med planting av skog på nye arealer som klimatiltak på bakgrunn av evalueringen av ordningen.
I 2016 startet regjeringen også en ordning med tilskudd til gjødsling av skog som klimatiltak, og en ordning for tilskudd til tettere planting etter hogst på eksisterende skogarealer. Skogplanteforedlingen ble også styrket. Dette er en direkte oppfølging av punkt i klimaforliket. Etter skogbruksloven har skogeier plikt til å sørge for tilfredsstillende foryngelse av skogen etter hogst. Regjeringen arbeider med å forbedre oppfølging og kontroll av at dette gjennomføres. Disse tiltakene vil bidra til å sikre et fortsatt høyt CO2-opptak i norsk skog, og til økt ressurstilgang i framtiden. I Granavolden-plattformen sier regjeringspartiene at vi vil videreføre kostnadseffektive klimatiltak som gjødsling og planting av stedegen skog, økt plantetetthet, styrket skogplanteforedling og styrket oppfølging av foryngelsesplikten etter hogst.
Samtidig som skogplanting er nødvendig for å nå klimamålene er det ikke tilstrekkelig alene. Ifølge FNs klimapanel behøver vi omfattende klimatiltak i alle sektorer for å kunne nå målene i Parisavtalen. Regjeringen har derfor satt i gang et omfattende arbeid med å kutte klimagassutslipp fra transportsektoren og industrien, vi satser på fornybar energi og CCS, samtidig som vi ivaretar naturlige karbonlagre som urskog og myr.