Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1097 (2018-2019)
Innlevert: 27.02.2019
Sendt: 28.02.2019
Besvart: 07.03.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Vil klima- og miljøministeren ta initiativ til å styrke det nasjonale vernet for isbreer, for eksempel ved å inkludere isbreer i forskrift om utvalgte naturtyper?

Begrunnelse

Isbreene i Norge er plassert på rødlista over truede naturtyper. Svartisen er Norges nest største isbre. Selskapet SVAICE har i flere år jobbet for å få tillatelse til å ta ut og uttransportere is fra Svartisen i kommersielt øyemed. Isen skal etter planen fraktes ut med helikopter. Området det skal hentes ut is fra er ikke en del av nasjonalparken Svartisen-Saltfjellet, men området er definert som et LNFR-område etter plan- og bygningsloven. Det innebærer at det ikke er mulig å ta ut is uten dispensasjon fra kommunen.
Svartisen er, i likhet med alle isbreer på land i Norge, plassert på den nasjonale rødlista for truede naturtyper. Naturmangfoldlovens § 4 sier at “Målet er at mangfoldet av naturtyper ivaretas innenfor deres naturlige utbredelsesområde og med det artsmangfoldet og de økologiske prosessene som kjennetegner den enkelte naturtype”.
Naturmangfoldlovens § 52 gir mulighet til for Kongen i statsråd å fastsette forskrift som angir bestemte naturtyper som utvalgte i hele eller deler av landet. I dag er imidlertid ikke isbreer omfattet av forskrift om utvalgte naturtyper.
Norges miljømål 1.2 fastslår at “ingen arter og naturtypar skal utryddast, og utviklinga til truga og nær truga arter og naturtypar skal betrast”.
Undertegnede setter spørsmålstegn ved om uttak av is fra isbreer er i tråd med målet.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Jeg er enig i at isbreer utgjør fantastiske naturelementer, som vi må ta vare på.
I ny rødliste for naturtyper som ble publisert fra Artsdatabanken høsten 2018, er syv ulike typer isbreer vurdert som truet. Alle syv bretypene er satt i truethetskategorien som sårbar på grunn av klimaendringer. Rødlista vurderer ikke enkelt-breer som Svartisen, men typer av breer. Svartisen er en typisk platåbre og dermed i kategorien sårbar i denne rødlista.
Vi har allerede vernet ca. 72 prosent av arealet med isbreer i fastlands-Norge. Isbreene er dermed en av naturtypene som i størst grad er beskyttet pr. i dag. Samtidig er det relativt få trusler knyttet til tekniske inngrep i isbreer. Breene er imidlertid truet på grunn av nedsmelting som følge av global oppvarming. Det viktigeste vi kan gjøre er derfor å jobbe både nasjonalt og internasjonalt for å begrense de globale klimaendringene. Det gjør denne regjeringen.
Regjeringen har satt i gang en redningsaksjon for truet natur. Her arbeider vi først og fremst med sikte på å redusere lokale påvirkningsfaktorer. Fordi isbreene primært trues av klimaendringer, vil ikke en inkludering av isbreer i forskrift om utvalgte naturtyper løse problemet.
Departementet arbeider også med et såkalt suppleringsvern. Her vil vi prioritere naturtyper som vi i dag ikke har vernet et representativt utvalg av, samt naturtyper som er truet som følge av bl.a. arealinngrep eller andre arealbruksendringer. Isbreer vil i liten grad inngå i suppleringsvernet fordi Norge allerede som nevnt har vernet ca. 72 % av brearealet, og fordi truslene mot denne naturtypen ikke handler om arealbruk, men om temperaturøkninger.