Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1102 (2018-2019)
Innlevert: 28.02.2019
Sendt: 28.02.2019
Besvart: 08.03.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Fylkesmannen i Nordland har to ganger protestert mot selskapet Svaice ønsker å selge isbiter fra Svartisen til restauranter og barer over hele verden. Grunnen har vært at uttaket er et for stort miljøinngrep i sårbar isbre natur. Isbreene ble i november 2018 karakterisert som sårbare pga. klimaendringene av Artsdatabanken. Nylig trakk Fylkesmannen protesten sin.
Er dette et resultat av regjeringens ønske om at staten i mindre grad skal gripe inn mot miljøskadelige vedtak fattet lokalt?

Begrunnelse

Da H og Frp dannet regjering i 2013 var det et tydelig ønske å få redusert antall innsigelser fra Fylkesmennene mot miljøskadelige inngrep. 18. februar 2014 gikk det ut et rundskriv fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (Rundskriv H-2/14 - Supplering av rundskriv T-2/13 Retningslinjer for innsigelse i plansaker etter plan- og bygningsloven) hvor målet var å følge opp Jeløya plattformens punkt om:

"Fortsette arbeidet med å samordne og dermed begrense statlige myndigheters innsigelser til kommunale planer."

Innholdet i dette punktet er gjentatt i den nye regjeringsplattformen hvor det heter:

"Gi Fylkesmannen ansvaret for samordning av statlige innsigelser, med mål om å redusere innsigelser fra statlige myndigheter."

Gjennom innsigelsesmuligheten har fylkesmennene en viktig mulighet til å påse at nasjonal miljøpolitikk følges opp over hele landet. Denne muligheten ønsker regjeringen å svekke.
I dette tilfellet kan det ha gått ut over en naturtype som en følge av klimaendringene er klassifisert som sårbar.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Regjeringen ønsker å styrke det lokale selvstyret og redusere statlig og regional detaljstyring. Samtidig skal nasjonale hensyn ivaretas i planleggingen. Dette fremkommer av Granavolden-plattformen, hvor det heter at "Regjeringen vil legge stor vekt på lokaldemokratiet i plan- og bygningssaker samtidig som viktige nasjonale hensyn skal ivaretas."
Bruk av innsigelser skal være en sikkerhetsventil når ordinær medvirkning ikke fører til at nasjonale interesser blir ivaretatt. Det er de ulike sektormyndighetene som har ansvaret for å avklare hva som er nasjonale hensyn innenfor sine ansvarsområder. På miljøområdet ga Klima- og miljødepartementet i 2017 ut rundskriv T-2/16 Nasjonale og vesentlige regionale interesser på miljøområdet – klargjøring av miljøforvaltningens innsigelsespraksis.
Saken som representanten Haltbrekken viser til er fortsatt til behandling lokalt, og kommunen har ikke fattet noe vedtak i reguleringssaken. Så vidt jeg vet foreligger det også innsigelse fra andre myndigheter enn fylkesmannen i saken. Det betyr at det ikke kan utelukkes at saken kommer til departementet for endelig avgjørelse. Jeg kan derfor ikke kommentere saken nærmere.