Skriftlig spørsmål fra Petter Eide (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1119 (2018-2019)
Innlevert: 01.03.2019
Sendt: 04.03.2019
Besvart: 12.03.2019 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): En nylig publisert rapport fra en uavhengig FN-kommisjonen har gransket Israels respons på demonstrasjoner på Gazastripen, hvor 189 mennesker ble drept. Konklusjonen i rapporten er at israelske soldater har begått gjentatte brudd på menneskerettighetene og folkeretten, og noen av bruddene kan være krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten.
Stiller utenriksministeren seg bak konklusjonene i rapporten, og i så fall, på hvilken måte vil hun ta opp dette med israelske myndigheter?

Begrunnelse

Mellom 30. mars og 31. desember i 2018 ble 189 palestinere drept under demonstrasjoner på Gazastripen, 183 av dem med skarp ammunisjon, fastslår FN-rapporten. Over 6.000 ubevæpnede demonstranter ble skutt av skarpskyttere ved det tungt bevoktede grensegjerdet. FN-granskerne har utført over 300 intervjuer med ofre, vitner og andre kilder. 8.000 dokumenter inngår også i grunnlaget for rapporten.
FN-granskerne avviser Israels påstander om at demonstrasjonene var et dekke for terroraktivitet. FN mener det var en sivil protestbølge, og at demonstrasjonene var et rop om hjelp fra en desperat befolkning. Kommisjonen ber Israel om å løfte blokaden av Gaza. Kommisjonen ber også palestinske styresmakter forbedre leveforholdene i Gaza. Hamas får også kritikk for ikke å ha hindret at brennende drager ble sendt mot Israel. Kommisjonen mener også at FNs medlemsstater bør vurdere å innføre sanksjoner mot enkeltpersoner og institusjoner som er identifisert som ansvarlige for drapene.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Jeg er kjent med de alvorlige konklusjonene i rapporten til undersøkelseskommisjonen som ble opprettet av FNs Menneskerettighetsråd i mai i fjor, og rapporten vil bli diskutert 18. mars under Menneskerettighetsrådets pågående sesjon.
Regjeringen har uttrykt sterk bekymring over voldsopptrappingen i og rundt Gaza siden april 2018. Vi mener at det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot sivile, noe vi har kommunisert tydelig til israelske myndigheter. Det høye antallet drepte barn, journalister og humanitære arbeidere er sterkt beklagelig.
Sivile skal beskyttes under væpnet konflikt. Vi oppfordrer alle parter til å respektere humanitærretten og unngå tap av flere liv.
Den ustabile situasjonen i Gaza viser hvor viktig det er å få fremgang i arbeidet med en varig fredsløsning mellom palestinere og israelere. Vi vil fortsette å bruke Giverlandsgruppen for Palestina (AHLC) til å bygge et institusjonelt og økonomisk grunnlag for en fremtidig palestinsk statsdannelse, og bidra til en forhandlet to-statsløsning.