Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1248 (2018-2019)
Innlevert: 12.03.2019
Sendt: 18.03.2019
Besvart: 20.03.2019 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Mener regjeringen fortsatt at EUs regelverk på energifeltet ikke er relevant mtp. utbygging av utenlandskabler fra Norge til Europa, og har EU uttrykt noen holdning til utbygging av North Connect-kabelen?

Begrunnelse

I regjeringens «arbeidsprogram for samarbeidet med EU 2019» skriver den blant annet følgende: «

Et velfungerende og effektivt energimarked, med tilstrekkelig infrastruktur og et forutsigbart juridisk rammeverk, er en forutsetning for forsyningssikkerhet og en effektiv klimapolitikk i Europa. Initiativ for å videreutvikle EUs indre gassmarked og bidra til økt forsyningssikkerhet blant medlemslandene, herunder nye gassinfrastrukturprosjekter, kan få betydning for norsk gasseksport og blir derfor fulgt tett. Klare signaler om gassens rolle er viktig for å sikre at Norge og andre eksportører foretar nødvendige investeringer slik at leveranseevnen opprettholdes. I arbeidet med videreutviklingen av regelverket for elektrisitetsmarkedsdesign i Europa, har regjeringen lagt vekt på at prisene får anledning til å variere med tilbud, etterspørsel og knapphet på produksjon og overføringskapasitet. Regjeringen vektlegger også at markedsreguleringen skal begrenses til det mest nødvendige, og gi rom for fleksibilitet for gjennomføring i tråd med de ulike nasjonale særtrekk i energisektoren.»


Regjeringen har tidligere forsøkt å skape inntrykk av at debatten om ACER og EUs regelverk på energiområdet ikke er relevant for diskusjonen om utbygging av utenlandskabler. Like fullt har EU bevilget 10 millioner euro i støtte til utvikling av North Connect-kabelen. Dette ble blant annet omtalt i en artikkel av BBC 24. februar 2017. Her skriver BBC blant annet at

«NorthConnect's deputy project manager, Richard Blanchfield, said:

"The decision demonstrates that the European Union considers the NorthConnect Project important to achieving the strategic goals of increasing security of energy supply, and contributing to sustainable development by integrating renewable energy sources across the European Union."»

I en kunngjøring fra EU-kommisjonen i 2015, «COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL - Achieving the 10 % electricity interconnection target» står blant annet følgende:

«The countries surrounding the Northern Seas are currently insufficiently interconnected to make optimal use of existing and foreseen onshore and offshore generation capacity. The Northern seas offer a unique opportunity to supply a substantial amount of low-carbon, indigenous energy, produced close to some of the most energy intensive regions of Europe. Its power generation potential may amount to 4-12 % of the EU's electricity consumption by 2030. The objective in this region is to achieve improved interconnection to facilitate market integration and trade flows, (..)»

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Svar

Kjell-Børge Freiberg: EUs forordning 347/2013 om transeuropeisk infrastruktur (infrastrukturforordningen) åpner for at grensekryssende infrastruktur mellom EU og et EØS-land kan få status som "Projects of Common Interest" (PCI). På PCI-listen fra 2017 nevnes de to forbindelsene Statnett bygger til Tyskland og Storbritannia og NorthConnect. PCI-status gir mulighet til å motta støtte fra "Connecting Europe Facility" (CEF). Dette er EUs støtteordning for infrastrukturprosjekter innenfor transport, energi og digitale tjenester. Gjennom denne ordningen har NorthConnect søkt om og fått tildelt midler til prosjektutvikling. Infrastrukturforordningen er ikke tatt inn i EØS-avtalen.
I traktaten om Den europeiske unions virkemåte, som utgjør hjemmelsgrunnlaget for infrastrukturforordningen, slås det fast at gjennomføring av prosjekter som berører en medlemsstats territorium, krever godkjenning fra den berørte medlemsstaten. Dette vil også være tilfellet for NorthConnect.
Det er norske myndigheter som har styring og kontroll med utbygging av det norske strømnettet gjennom konsesjonssystemet etter energiloven, herunder beslutninger om å bygge utenlandsforbindelser. For å eie og drive utenlandsforbindelser for strøm fra Norge stilles det krav om anleggskonsesjon og utenlandskonsesjon etter energiloven. I konsesjonsbehandlingen gjennomgås alle samfunnsmessige nyttevirkninger og kostnader ved prosjektet. Kun prosjekter som er samfunnsøkonomisk lønnsomme kan tildeles konsesjon.