Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til utviklingsministeren

Dokument nr. 15:1228 (2018-2019)
Innlevert: 14.03.2019
Sendt: 15.03.2019
Besvart: 21.03.2019 av utviklingsminister Dag-Inge Ulstein

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Vil statsråden vurdere om Kripos kan få midler over utviklingsbudsjettet for arbeid mot videooverførte overgrep mot barn i utviklingsland?

Begrunnelse

Operasjon Dark Room har rullet opp svært mange grove overgrepssaker mot barn. I flere tilfeller har norske menn bestilt videooverførte overgrep mot barn i utviklingsland. Noen av overgrepene minner mest om tortur og drapsforsøk. Dette viser at etterforskning og avdekking av overgrep mot barn i økende grad må inngå i et betydelig internasjonalt samarbeid. I mange utviklingsland mangler man imidlertid ressurser og kompetanse på å etterforske og avdekke denne type saker. Det fryktes at stadig bedre tilgang til internett i den fattige delen av verden vil kunne føre til økt forekomst av videooverførte overgrep mot barn fra nettopp disse områdene.
Det er allerede igangsatt et arbeid for å etablere stillinger for norske etterforskere i landene der bestillingsovergrep forekommer hyppigst. Norge har etterforskere i verdensklasse når det gjelder å avdekke overgrep mot barn. Det bør derfor vurderes om norske utviklingsmidler kan støtte Dark Rooms innsats i utviklingsland. Midlene kan eksempelvis brukes til å lære opp lokalt politi, med mål om å styrke den lokale kapasiteten til avdekke, etterforske og påtale nettovergrep og andre former for overgrep mot barn. Dette vil samtidig bidra til å lette arbeidet for norske etterforskere.
Det vises til at norsk utviklingspolitikk allerede satser betydelig på kapasitetsbygging i utviklingsland, for eksempel gjennom ulike program i Kunnskapsbanken.
Det vises også til regjeringsplattformen som slår fast at bekjemping av vold og undertrykking, særlig rettet mot utsatte grupper, deriblant barn, skal prioriteres i norsk bistand. Videre vil støtte til innsats for å avdekke grove overgrepssaker mot barn bidra til å oppfylle bærekraftsmål 16, særlig underpunkt 2 og 16.10 a), i relevante utviklingsland.

Dag-Inge Ulstein (KrF)

Svar

Dag-Inge Ulstein: Overgrep mot barn og annen kriminell virksomhet via internett er et svært alvorlig problem som det er viktig at politi- og justismyndigheter slår hardt ned på.
Regjeringen bidrar allerede til å lære opp lokalt politi i utviklingsland med mål om å styrke den lokale kapasiteten til avdekke, etterforske og påtale nettovergrep og annen kriminell virksomhet på nett.
Utenriksdepartementet har gjennom flere år støttet arbeid med å slå ned på kriminalitet via internett. Dette er i tråd med mål 16 i FNs bærekraftsmål. I 2018 ble innsatsen betydelig styrket gjennom statsministerens annonsering av en ny avtale med FNs kontor mot narkotika og kriminalitet (UNODC) på totalt 35 millioner kroner.
De norske midlene finansierer spesialiserte stillinger i Vest-Afrika, Øst-Afrika og Sørøst-Asia. Dette er grunnleggende kapasitetsbygging innen politi, påtalemyndighet og rettsvesen og relevant både for saker om overgrep mot barn og terror. De norske midlene har i løpet av 2018 bidratt til opplæring av 1200 personer innen politi- og rettsvesen i 48 land. I 2018 deltok flere enn 19 000 barn, studenter og foreldre i arbeid for forebygging av nettkriminalitet under dette programmet.
Norsk politi har oppnådd gode resultater i «Dark room». Det er ikke gitt at en slik spisset innsats er den mest relevante i utviklingsland hvor det som etterspørres gjerne er mer grunnleggende kunnskap og kompetanse. Kripos’ kompetanse er også svært etterspurt i Norge. Prioritering av norske politibidrag i utlandet vurderes løpende i dialog med Justis- og beredskapsdepartementet. Ethvert prosjekt må kunne tilfredsstille OECDs regelverk for bruk av utviklingsbistand.
Vi er i ferd med å opprette et nytt bistandsprogram der målsettingen er å bidra mer effektivt i kampen mot moderne slaveri. I dette inngår blant annet bekjempelse av seksuell utnyttelse, prostitusjon og menneskehandel.