Torstein Tvedt Solberg (A): Hva er digitaliseringsministerens posisjon i debatten om å regulere de globale teknologigigantene, og hvilke konkrete nasjonale og internasjonale initiativ har han og regjeringen tatt for å unngå digitale monopoler, sikre konkurransen og unngå uønsket maktkonsentrasjon?
Begrunnelse
Digitalisering og utviklingen av kunstig intelligens gir store muligheter til å forbedre samfunnet, men vi ser også at utviklingen slik den er i dag medfører en konsentrasjon av makt og rikdom hos noen få aktører. Flere sektorer har, når de digitaliseres, en logikk som medfører «winner-takes-all» hvor én dominerende aktør nærmer seg monopol.
Dette er hverken bra for oss som forbrukere eller for oss som samfunn. Det hindrer innovasjon, det gir urettferdig fordeling og skaper en veldig sterk konsentrasjon av makt og rikdom.
Ettersom kunstig intelligens utvikles og kan anvendes på stadig flere områder, blir disse selskapene stadig mektigere. Deres enorme tilgang på data, kapital og talent gjør at de raskt kan ekspandere inn i nye markeder med overlegne produkter, eller kjøpe opp potensielle konkurrenter før de vokser seg store. Verdens konkurransemyndigheter har åpenbart tatt altfor lett på dette, f.eks. gjennom at Facebook har kunnet kjøpe opp WhatsApp og Instagram, to konkurrenter som kunne utfordret Facebooks dominans.
Den amerikanske senatoren Elizabeth Warren tok nylig til orde for å bryte opp teknologiselskapene og regulere dem som «Platform Utilities» - hvor selve plattformen skilles fra deltakerne på plattformen. Videre ønsker hun å ha egne regler for hvordan de behandler sine brukere og forvalter data, og hvor brudd på disse reglene vil kunne medføre en bot på opptil 5 % av omsetningen.
Warren refererer til at:
“Amazon Marketplace, Google’s ad exchange, and Google Search would be platform utilities under this law. Therefore, Amazon Marketplace and Basics, and Google’s ad exchange and businesses on the exchange would be split apart. Google Search would have to be spun off as well.”
I Storbritannia har også overhuset nylig tatt til orde for å regulere de store teknologiselskapene kraftigere.
Dette er spørsmål som krever internasjonalt samarbeid, men det er også spørsmål av stor betydning for norsk samfunnsutvikling og Norge bør derfor være en pådriver i denne debatten.