Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til statsministeren

Dokument nr. 15:1258 (2018-2019)
Innlevert: 18.03.2019
Sendt: 19.03.2019
Besvart: 20.03.2019 av statsminister Erna Solberg

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Vil statsminister Erna Solberg beklage at hun under den pågående etterforskningen av hendelsene ved statsråd Wara og hans samboers hus, uttalte seg kritisk til at regissøren bak teaterstykket «Ways of seeing» spekulerte om hva som har skjedd, samtidig som statsministeren selv trakk slutninger om årsakssammenhenger, og teateret var under sterkt press?

Begrunnelse

Hendelsene i etterkant av Black Box’ oppsetning av teaterstykket «Ways of seeing» har gjort det nødvendig med en gjennomgang av prinsipielle spørsmål knyttet til ytringsfrihet og statsmaktens og statsrådens forståelse av sin rolle. Kunsten er, og skal være fri. Statsmakten har et særlig ansvar for å beskytte den, og sikre at den spesielle beskyttelsen kunsten som uttrykk har, opprettholdes. Dette må det ikke være tvil om. Reaksjonene på oppsetningen av «Ways of seeing» har vært voldsomme. Teateret har blitt sett som årsaken til politisk motivert angrep på statsråd Wara og hans familie. Sentrale medlemmer av regjeringspartiet har krevet at teateret blir fratatt statsstøtte. Og regissørene bak stykket har befunnet seg i en presset situasjon, og blant annet mottatt en rekke trusler.
Det er i denne settingen uttalelsen til statsminister Erna Solberg må forstås, når hun på en pressekonferanse 13. mars tok side i den pågående politiundersøkelsen om hendelsen ved Waras hus. Retten til å kritisere en ytring skal og må også stå fast. Alle, også stortingspolitikere og statsråder har en selvsagt rett til å si hva de mener. Også om kunst, eller om ytringsfrihetens grenser. Det er fullt mulig å forsvare retten til publikasjon, og samtidig kritisere det som ytres. Spørsmålet er altså ikke hva statsråd Erna Solberg mener som privatperson, eller som leder av Høyre. Spørsmålet er om statsministeren, som leder av regjeringen, vil beklage at hun tok stilling i en pågående etterforskning, der et teaterstykke var under sterkt press.

Erna Solberg (H)

Svar

Erna Solberg: Jeg har ikke på noe tidspunkt trukket slutninger om hendelsene ved statsråd Wara og hans samboers hus, slik representant Øvstegård hevder i sitt spørsmål. Jeg står ved mine uttalelser fra pressekonferansen på 13. mars 2019:
Jeg syns ikke det er riktig for mitt vedkommende å spekulere i hva som er kjedesammenhenger når vi ikke vet noe om hvem som står bak hendelsene rundt huset til Tor Mikkel. Syns at det er viktig å la politiet gjøre sitt etterforskningsarbeid. Masse spekulasjoner hjelper ikke. Jeg har respekt for at politiet gjør dette arbeidet.
Når det gjelder spørsmålet fra representant Øvstegård, om jeg vil beklage mine uttalelser knyttet til om de som har stått bak teaterstykket burde latt være å spekulere og ventet på politiets etterforskning, så står jeg ved mitt standpunkt.
Jeg deler representantens syn på at teateret har vært under sterkt press, og la det være helt klart: Ytringsfriheten er en grunnleggende rettighet i Norge, og kunstnere har og skal ha full ytringsfrihet beskyttet av Grunnloven og menneskerettighetene. Ytringsfriheten beskytter på samme måte friheten til å diskutere kunstneriske valg. En slik diskusjon skal selvsagt føres uten trusler og hets mot kunstnerne selv eller andre som deltar i debatten. Jeg tar sterk avstand fra truslene og hetsen vi har sett i denne saken.