Une Bastholm (MDG): Oljefondet er nest største eier i Credit Suisse, hvis lån til Mosambik brøt med nasjonal lovgiving og har bidratt til korrupsjon og krise. De nylige arrestasjonene av ansatte i banken og Mosambiks tidligere finansminister, aktualiserer kritikken av Oljefondets investering og oppfordringen til uttrekk.
Vil finansministeren i mandatet til utvalget som nå skal gå igjennom de etiske retningslinjene for SPU, be om forslag som sikrer uttrekk av tilsvarende investeringer?
Begrunnelse
Mosambik er i alvorlig gjeldskrise og sliter med fattigdom, manglende økonomisk vekst og korrupsjon. Dette skyldes delvis hemmelige lån på hele 2.2 milliarder dollar som ble tatt opp i 2013 og 2014. Lånene ble tatt opp uten parlamentarisk godkjennelse og ble holdt skult for donorer og andre kreditorer. Den pågående krisen rammer Mosambiks befolkning hardt. Det er de som nå må betale prisen.
Gjeldskrisen i Mosambik angår også Norge idet Oljefondet er nest største eier i Credit Suisse, en av to banker som ga lånene til Mosambik. Mye tyder på at Credit Suisse visste at låneopptakene brøt med nasjonal lovgiving. Allikevel la de til rette for låneopptaket og bidro til korrupsjon og krise. De nylige arrestasjonene av ansatte i banken og Mosambiks tidligere finansminister, aktualiserer kritikken av Oljefondets investering og oppfordringen til uttrekk.
Flere norske sivilsamfunnsorganisasjoner mener at det nå er på tide at Oljefondet trekker seg ut av Credit Suisse. I lys av den amerikanske ltalen, riksadvokatens etterforskning og Krolls rapport bør det være tilstrekkelig sannsynliggjort at Credit Suisses interne kontrollmekanismer for å hindre korrupsjon og uansvarlighet ikke er gode nok til at Oljefondet bør være eier i selskapet.